Annons:

Thomas Cook tvingar kanariska hotell sänka priserna

Charterkoncernen Thomas Cook Northern Europe, som äger Ving, har tvingat sina hotellpartners på Kanarieöarna att sänka hotellpriserna under den resterande vintersäsongen genom att hota att hålla inne sina decemberbetalningar i tre-fyra veckor efter normal betalningstid.

I brevet till hotellen, som Travel News tagit del av, står att betalningarna hålls inne eftersom ”vi inte har några pengar och på grund av den nuvarande banksituationen”.
Men enligt koncernchef Sam Weihagen har nordiska Thomas Cook inga likviditetsproblem och hänvisar till den kommande kvartalsrapporten i mitten på februari. Brevet är i stället ett sätt att få de kanariska hotellägarna till förhandlingsbordet och komma överens om sänkta hotellpriser.
– Under fyra års högkonjunktur har hotellpriserna pressats upp ordentligt och nu är de högre än vad konsumenterna är villiga att betala för. I början på hösten förde vi förhandlingar med hotellen på Kanarieöarna, men det gick trögt.
Men om ni inte har betalningssvårigheter och ändå hävdar detta inför hotellägarna, då ljuger ni väl?
– Nja, vi ville få lite fart på hotellägarna. För de sänker inte sina priser frivilligt, säger Sam Weihagen.
Hotellen är beroende av charterbolagens gäster, utnyttjar ni inte deras situation?
– Under en högkonjunktur är det hotellen som har den starka förhandlingssitsen. Då är efterfrågan hög på bäddar, särskilt bäddar på bra hotell. I lågkonjunkturen när efterfrågan viker är det researrangörerna som har bästa förhandlingssitsen.
I brevet till hotellen ber Thomas Cook om sänkta hotellerbjudanden, som ”betala för sex nätter, bo för sju” eller 10-25 procents lägre priser på de kontrakterade avtalen.
Han tror inte att relationerna med hotellen försämrats genom utspelet.
– Under den här jul-och nyårshelgen har många hotell för första gången på flera år haft tomma bäddar, eftersom den tyska och brittiska marknaden rasat. Faktum är att det är bara skandinaver som hållit sitt resande uppe, så vi är nog fortfarande mycket populära.

Kommentarer är stängda.