Annons:

Regeringen vill förbjuda kortavgifter på flygbiljetter

Regeringen vill förbjuda näringsidkare att ta ut tilläggsavgifter vid betalning med kreditkort i ett nytt lagförslag. Det innebär att de kreditkortsavgifter som exempelvis Air France KLM och internetresebyråer i dag tar ut av resenären blir olagliga.

– Det är en tuffare linje än en del andra EU-länder valt, konstaterar departementssekreterare Thomas Ordeberg.
 
Regeringsförslaget är just nu på remiss hos lagrådet. I den ursprungliga faktapromemorian ansågs frågan om tilläggsavgifter på kreditkort, så kallade surcharge, vara så komplicerad att den borde utredas vidare. Men regeringen menar att det är viktigt att minska kontanthanteringen av säkerhets- och kostnadsskäl – och att de skälen väger tyngre än invändningarna om att avgifter skapar större transparens i prissättningen och att risken vid ett förbud blir att kostnaden vältras över på kundkollektivet i form av högre priser på produkten som säljs.
 
Den nya lagen väntas träda i kraft den 1 juli, vilket betyder att flygbolag, researrangörer och resebyråer inte kan ta ut tilläggsavgifter utan att bryta mot lagen.
 
– Det blir förstås besvärande för de onlineresebyråer och privatresebyråer som tar ut en kortavgift, konstaterar Svenska Resebyråföreningens vd Tomas G Olsson.
 
Även lågprisflygbolag som Norwegian och nätverksflygbolag som Air France KLM tar i dag ut kreditkortsavgift av sina svenska kunder, Norwegian 50 kronor och Air France KLM 75 kronor. Särskilt Air France KLM:s surcharge som infördes i december har väckt reaktioner hos affärsresebyråer och företagskunder.
 
– Den avgiften kommer de inte att kunna fortsätta ta ut, säger Tomas G Olsson.
First Card, som ägs av Nordea, har lobbat för ett förbud mot tilläggsavgifter.
 
– Vi står bakom regeringens förslag. Det är en sund värdekedja. En Icabutik tar inte ut sina kortkostnader som extra avgift på sina kunder, varför ska flygbolagen göra det? säger Leo Ohlsson, ansvarig för Commercial Cards på Nordea.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024