Annons:

Annons:

Svag start för sommarförsäljningen för Ving i Norden

Thomas Cook i Norden, som inkluderar Ving, har en betydligt svagare försäljning av sommarresor jämfört med förra året. Antalet bokade resor är 19 procent lägre, däremot är snittpriset 8 procent högre.

Det visar siffror från brittiska charterjätten Thomas Cooks kvartalsbokslut (oktober – december), som blev offentligt på onsdagen.

Bokningsingången är trögare än förväntat i Norden och om det inte sker någon förbättring kommer kapaciteten att minskas, för tillfället är de planerade resevolymerna bara 1 procent lägre än föregående sommar. Fritidsreseguppens bokningssiffror, som släpptes i går, visade 8 procent färre sålda sommarresor, men med 2 procent högre snittpriser.

 

Inför vintersäsongen satsade Thomas Cook i Norden på 10 procent ökade volymer, men den tuffa konkurrensen ledde till att man tvingades sälja resorna till lägre snittpriser, ett tapp på 5 procent jämfört med förra vintern som var en rekordsäsong. Den sammanlagda ökningen av bokade vinterresor var 8 procent.

Fritidsresegruppens siffror för samma period visar att de lyckades behålla sina snittpriser jämfört med förra vintern med en försiktigare bokningsökning på 3 procent.

Thomas Cook redovisar inte det ekonomiska resultatet för Nordenverksamheten, enbart för hela koncernen. Förlusten för den krisdrabbade charterkoncernen ökade med från 37 till 91 miljoner pund. Omsättningen ökade med 3 procent till 1,86 miljarder pund, bland annat till följd av den offensiva satsningen i Norden. I en presskommentar skriver t f koncernchef Sam Weihagen.

–       Som väntat så har det första kvartalet påverkats negativt av den osäkra ekonomiska omgivningen över hela Europa, kostnadsinflation och de pågående oroligheterna i Mellanöstern och Nordafrika.

Med tanke på krigsrubrikerna den senaste tiden om hur Thomas Cooks brittiska försäljning rasat under januari framhäver koncernen fram att bokningarna inför sommaren är ” i stort sett på samma nivå” tack vare bättre resultat hos Thomas Cooks specialistresearrangörer och fristående verksamheter.

–          Jag har blivit uppmuntrad av hur bokningsläget har utvecklats, särskilt i Storbritannien där vår marknadsandel för både vinter- och sommarsäsongerna förblir i stort sett stabil, säger Weihagen i pressreleasen.

Thomas Cooks största akuta problem är dock dess stora skuldbörda på 1,2 miljarder pund. För att minska försöker koncernen sälja av ”icke-kärnverksamhet”. Den senaste försäljningen är majoritetsägandet i det brittiska dotterbolaget Thomas Cook India.

 

Bilden är från ett av Vings hotell i Icmeler i Turkiet: Foto: David Johansson

Välkommen att kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Våra regler är enkla: Håll en god ton. Visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av redaktionen. Kommentarer som kan anses vara olagliga, avviker från ämnet eller inte håller en god ton kommer att avpubliceras.

CRM Manager
Sista ansökningsdag:
11 May, 2018
JB TRAVEL SÖKER EN NY KOLLEGA!
Sista ansökningsdag:
16 May, 2018
VD Visit Dalarna
Sista ansökningsdag:
22 April, 2018
FIELDWOOD TRAVEL I YSTAD SÖKER GRAVIDITETSVIKARIE
Sista ansökningsdag:
15 May, 2018
Sales Representative
Sista ansökningsdag:
14 May, 2018