Annons:

Höjdare utan pirr i magen

Utsikten från världens största golfboll är vidsträckt men inte hisnande. Globens 75-miljonersinvestering Skyview är ändå ett välbehövligt tillskott som turistattraktion söder om Stockholms tullar.

[i=484030;w440;nb;nl]
Det var länge sedan 21 år gamla Globen bara var en vit glob. Kvällstid skiftar den numera i olika färgskalor och för inte så länge sedan stod en liten röd sommarstuga på svaj uppe på skalet.
Men nu är det två gondoler på räls som klänger sig fast utanpå Globen och tar besökarna 85 meter upp i luften på toppen av världens största sfäriska byggnad.
– Kan man inte bara låta Globen få vara i fred? undrar Travel News 11-årige testdeltagare när vi kliver in vid den nybyggda entrén till Skyview.
Detta är dock det sista kritiska argument jag hör från hans sida. Utsiktstorn är och förblir spännande upplevelser, där du ser världen från ett annat perspektiv.
Men det tar sex minuter innan själva färden med gondolen börjar. Först leds vi in i en liten biosalong och ser en film om Globens och Skyviews historia. Smart tänkt, för filmen skapar spänning och förväntingar.
Sedan förflyttar vi oss in i gondolen, takluckan på entréhallen öppnas och i makligt tempo – 0,3 meter per sekund – rör sig vår farkost upp på rälsen och Stockholm breder ut sig runt omkring oss. Gondolen är glasad ända ner till golvet, men eftersom ena sidan följer takets rundning känns det tryggt och säkert. Det är faktiskt läskigare att sitta högst upp i Lisebergs pariserhjul än att åka Skyview.
Vår unge testpilot är mer än nöjd. Efter fem-sex minuter når vi toppen där vi stannar ytterligare fem minuter innan nedfärden börjar.
– Det pirrade bara lite i magen i början, men inte sedan, konstaterar han och pekar sakkunnigt ut idrottsarenorna som omger Globen och platsen där nya Stockholmsarenan börjar växa fram.
Nästan ännu häftigare för en ”Söder om söder”-unge är förstås att kunna se det egna huset från luften. Lika imponerade av detta är knappast de långväga turisterna som hellre spanar in mot stan där Stadshuset, Söder Torn och Kaknästornet syns tydligt. Tyvärr ligger Globen lite för långt bort från city för att riktigt fånga ”Nordens Venedig”-känslan, men tack vare rimliga biljettpriser känns Skyview ändå som en turistattraktion som Stockholm inte behöver skämmas över.
 
Tips 1: Boka i god tid vid helgbesök.

Tips 2:

En vigsel och flera frierier har skett i Skyview.  

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024