Annons:

Res med rätt teknik

Den rutinerade affärsresenären är expert på att minimera sin packning i resväskan. Men risken är stor att du fortfarande kånkar runt med för många sladdar, donglar och laddare på affärsresan. Travel News ger dig bästa tipsen att resa smartare med rätt teknik.

[i=484012;w440;nb;nl]
 
Du kanske redan packar minimalt. Vikt och volym är heliga ord för dig. Antalet sockor och skjortor per resa är genomtänkt och du har sparat ett par hundra gram i vikt genom att köpa extra lätta t-shirtar från en specialistbutik.
Din kabinväska är minimalt utformad och har inga extra (eller som du kallar dem, onödiga) fickor, remmar, eller avdelare. Pennskrinet är bortrationaliserat och du reser med en enda multipenna som har både svart och rött bläck plus blyerts i sig. Klick klick klick.
Dina toalettartiklar är långt under de tillåtna 100 millilitrarna per flaska. Tandkrämstuben (sparad från en businessklass-resa med SAS) rymmer exakt 30 milliliter. Hudkrämen är ett varuprov som var inklistrat i ett magasin (5 milliliter), och ditt schampo skulle urklämt få plats på baksidan av ett frimärke tack vare den där pyttelilla återanvändbara klämblåsan du köpte i Hongkong (1 milliliter, kanske 1,1).
Och som grädde på moset river du ur de lästa sidorna i pocketboken för att spara vikt och utrymme. Du är den ultimata, minimala affärsresenären. Grattis.
Men hur ser det ut med dina digitala prylar? Gissningsvis är din tekniska verktygslåda inte lika genomtänkt. Många av oss släpar med oss alldeles för mycket teknologi i form av sladdar, donglar och triljarder laddare.
Det är dags att vara snäll mot dina armar och framför allt din rygg. Res smartare med rätt teknik i bagaget. Och väljer du dessutom lite ovanligare sätt att arbeta när du kommit fram är chansen stor att du spara både tid och pengar.
FÖRE RESAN 
Regel nummer ett är att skaffa prylar som använder samma laddare och sladdar. När du köper en ny dator, telefon, kamera eller en annan sak som behöver elström eller synkronisering, ta med sladdbehovet i beräkningen.  Som minst borde du kunna rationalisera bort laddaren (sladd och elkontakt) till din telefon genom att ladda den genom datorns synkroniseringskabel. Vissa digitalkameror laddas (och överför bilder) med samma typ av kabel som synkar och laddar telefoner.
Alternativet till att köpa nytt är att skaffa en multikabel. I ena änden sitter en usb-kontakt och i andra upp till nio olika kontakter. Kjell & Company eller Clas Ohlson bör ha dem.
Och var extra noggrann med nätdelen till datorn. De som bytt från en pc till en Appledator vet hur mycket vikt man kan spara på nätdelen; från tegelsten i bly med styv och tjock kabel till nätt liten kortleksstor nätdel med smäcker tunn sladd.
Men även den som är sin pc trogen kan spara ett halvt kilo eller så. Leta på nätet eller fråga på datorbutiken efter en lämplig alternativ nätdel. Var försiktig, köp inte en som ökar risken för stötar eller brand; titta i datorns manual eller ring deras kundtjänst. En del datortillverkare säljer egna resesladdar, avsevärt mindre och lättare än den som följde med datorn vid köpet.
Om du köper ny reseadapter väljer du förstås en med infällningsbara kontakter. Och om den kommer med en usb-del kan du lugnt lämna den hemma (se ovan).
Den där lilla manicken som visar om det finns ett trådlöst nätverk i närheten kan du lämna till återvinningen. Använd din telefons wi-fi till att leta nätverk.
Behöver du spela in möten eller intervjuer? Använd inspelningsapplikationen på din telefon, exempelvis Voice Memos på Iphone.
Om du har en riktigt bra telefon som Googles Nexus One eller en grym Blackberry kan du kanske resa helt utan dator. Ovant till att börja med men de flesta klarar sig i alla fall ett par dagar eller en vecka utan dator. Det minimerar teknikpackningen rejält.
Lägg upp din presentation på Slideshare (www.slideshare.net) eller mejla till din webbmejl så slipper du hålla reda på en backupp-cd eller ett usb-minne.
Ladda ner svenskt tangentbord och ordlista till din Nexus One så slipper du krysta fram å, ä och ö och kan fokusera på resans syfte i stället.
UNDER RESAN
Givetvis har din telefon en inbyggd musikmaskin. Kanske till och med videospelare. Om inte, skaffa en Nexus One eller en Iphone (eller liknande) så blir resan kortare.
Om du har tillgång till SAS egna lounger kan du ofta logga in på det trådlösa nätverket med flygplatskoden plus ”SAS” som lösenord. På Arlanda loggar du in med ”ARN”, på Kastrup med ”CPH”, Heathrow ”LHR” och så vidare. Smidigt, logiskt och lätt att komma ihåg. Tack SAS för att ni tänkte till.
Ladda alla dina prylar på planet/tåget så är du redo att ta dig an destinationen. En del flygbolag har både brittiska, amerikanska och europeiska (”svenska”) eluttag vid sätena.
VID DESTINATIONEN
Hyr inget dyrt kontor för dagen. Gå i stället till en coworkinglokal. De finns över hela världen och kombinerar fikets öppenhet med kontorets praktiska aspekter. Ofta har lokalen ett antal fasta hyresgäster, tillfälliga besökare kan jobba där gratis eller för en låg summa, runt en femtiolapp.
Exempel på coworkingställen:
Amsterdam, The Hub  www.amsterdam.the-hub.net/public
Berlin, Studio 70
www.hallenprojekt.de/studio-70
Brighton, The Skiff
www.theskiff.org
San Francisco, Citizen Space
www.citizenspace.us
Länkar till fler
coworkingställen finns på:
wiki.coworking.info
Om du vill jobba på ett riktigt annorlunda ställe välj ett museum eller bibliotek. Många av dem har trådlös uppkoppling. Exempelvis är Los Angeles County Museum of Art (www.lacma.org) ett utmärkt ställe att jobba på. Bra läge, snabb wi-fi, trevliga fik och lagom med folk. Om du har möten är det lättare för folk att hitta till ett museum än till en anonym kontorsfastighet.
Andra trådlösa museer:
Paris, Centre Pompidou
www.centrepompidou.fr
Hongkong, HK Heritage
Discovery Centre
www.bit.ly/8XuHX7
Om du ofta reser till ett visst land kan det löna sig att skaffa ett lokalt mobilt bredbandsmodem till din bärbara dator för att slippa jaga wi-fi. Du betalar per gigabyte eller för en viss tidsperiod och chansen är stor att du kan få modemet på köpet. Sladden lämnar du givetvis hemma inför nästa resa, modemet kan stoppas direkt i usb-porten på de flesta datorer (men inte en MacBook Air). I vissa länder kan du använda ditt svenska modem och behöver bara ett lokalt sim-kort. Din telefonleverantörs webbplats har mer information.

Text: Jaan Orvet 

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024