Annons:

Roy Al tillbaka på Royal Hotel

Roy Al Kappenberger är född på och namngiven efter världens första designhotell – The Royal Hotel i Köpenhamn. Lagom till hotellets 50-årsjubileum har cirkeln slutits. Roy är nu hotelldirektör för hotellet som hans far Alberto skapade tillsammans med den danske designikonen Arne Jacobsen.

[i=484008;w440;nb;nl]
 
Armani, Missoni och Philippe Starck i all ära. Långt innan begreppet ens uppfunnits öppnade världens första designhotell mitt i centrala Köpenhamn 1960. En modernistisk skapelse i 22 våningar, signerad in i minsta detalj – från fasad till dörrhandtag – av Arne Jacobsen.
Fortfarande pryds fasaden av den smala, klassiska SAS-logotypen, trots att hotellet numera bär namnet Radisson Blu Royal Hotel sedan SAS sålde sin hotellgrupp till Rezidor.
– Utvändigt är hotellet k-märkt. Självklart skulle jag vilja ha Radissons logga där uppe, men det kan vi inte ändra på. Jag ser det i stället som nostalgi och en del av hotellets arv, säger Roy Kappenberger.
Han möter upp i lobbyn intill de numera världskända Ägget- och Svanenfåtöljerna, som specialdesignades till hotellet. Som förväntat av en hotelldirektör för ett femstjärnigt hotell är hans kostym svart och elegant. De stora manschettknap-parna är i guld. Den röd- och vitrandiga skjortan, dock utan minsta veck, tonar ner stramheten. Lika mycket som Svanenstolen är en del av Royal Hotels historiska arv är även Roy Kappenberger det. Hans far Alberto Kappenberger lockades till Danmark för att leda uppbyggnaden av det första moderna lyxhotellet i Skandinavien – ett hotell där alla amerikans-ka gäster som flög med SAS från New York skulle känna sig hemma. I fyra år, 1956-1960, arbetade den artige och klassiskt skolade hoteliern från Schweiz sida vid sida med den djärve och nydanande Arne Jacobsen. Roy Kappenberger har läst sin fars dagbok från denna tid.
– De var två skilda personligheter. Min far såg till den funktionella delen, hotellet måste ha ett flöde som fungerade med resenärerna och de anställda. Men de fungerade bra ihop, annars kan man inte jobba tillsammans i fyra år, konstaterar han.
Men visst hade de båda herrarna sina dus-ter. En strid handlade om fönstren. Jacobsen ville inte att dessa skulle vara öppningsbara, eftersom det skulle fördärva helhetsintrycket av den funktionalistiska exteriören. Kappenberger opponerade sig kraftigt – och fick sin vilja igenom.
1960-talet var en gyllene era för Royal Hotel. Konkurrensen i Köpenhamn var begränsad, stadens enda ytterligare femstjärniga hotell var klassiska D’Angleterre. Filmstjärnor, astronauter och andra internationella celebriteter och eleganta cocktailpartyn avlöste varandra. I denna exklusiva miljö föddes Roy Al Kappenberger 1965, döpt efter hotellet och sin far (Al är förkortning av Alberto). Under sina 16 första år bodde han och den övriga familjen i en 140 kvadratmeter stor våning på 20:e våningen, mitt emot det som i dag är lyxrestaurangen Alberto K. Denna pr-mässigt fulländade historia har Kappenberger berättat många gånger för journalister, men upprepar tålmodigt hur han spelade tennis och fotboll med kompisar i korridorerna, hur han älskade att hänga med hantverkarna i källaren och hur familjen fick gourmetmat uppskickad med mathissen varje dag.
– Visst var det en konstig uppväxtmiljö, men för mig var det normalt. Och jag fick äta hemlagad mat också – när vi var i sommarstugan.
I hotellets bildarkiv finns en bild på fyraårige Roy. Han är iförd piccolouniform och tittar rakt mot fotografen med stora bruna ögon. På piccolomössan står det Roy Al.
– Fast det var ju inte så jag gick omkring till vardags på hotellet. Det där var ju en gimmick, som kunde användas i marknadsföringen redan då. Jag blev skandalöst utnyttjad, säger han med ett stort skratt.
Något annat karriärval än hotellvärlden fanns aldrig på kartan. 1982 pensionerades fadern och familjen flyttade från hotellet. Några år senare började unge Roy på den välkända hotellskolan EHL i Schweiz. Därefter tog karriären fart på hotell i Schweiz och Tyskland. 1997 kom första jobbet inom Radisson SAS-kedjan. Efter sju år på kedjans hotell i Dresden och Düsseldorf kom förfrågan från huvudkontoret 2004 om han ville ta chefsjobbet på Radisson SAS Scandinavia Hotel i Köpenhamn. I augusti 2008 blev även Radisson SAS Royal Hotel hans ansvar.
– Det var lockande att flytta tillbaka till Danmark för familjens skull. Min far levde fortfarande, det var nostalgiskt för honom att jag kom tillbaka till Köpenhamn. Men han dog och fick inte uppleva att jag utnämndes till hotelldirektör på Royal, tyvärr.
Hotelldirektör på ett femstjärnigt hotell på 60-talet jämfört med nu – hur stor är skillnaden?
– Enorm. Förutsättningarna för femstjärnig service är helt annorlunda. Min far hade 380 medarbetare på sin tid, i dag är vi 137. Det är utmaningen, att ge bättre och bättre service med färre medarbetare. Då är A och O att ha det bästa folket du kan få, som brinner och är engagerade i sitt jobb, och det har jag. Det finns också en stark identitet i hotellet, som bidrar till att människor är stolta över att få jobba här, säger Roy Kappenberger.
Revenue management och en särskild marknads- och försäljningsavdelning är delar av hotellverksamheten som Alberto Kappenberger nog skulle ha känt sig rätt vilsen inför.
– Det fanns ingen försäljningsdirektör på hans tid. Det var min far som marknadsförde hotellet. Han reste över hela världen. Det var hans person som förknippades med hotellet, han var där i 22 år.
Så kommer du att bli kvar som hotelldirektör på Radisson Blu Royal Hotel lika länge som din far?
– Ha, ha, knappast inte. I dagens hotellvärld är det många hotelldirektörer som flyttar vartannat år. Blir du erbjuden ett nytt jobb inom din hotellkedja tackar du inte nej. Men jag skulle gärna stanna tio år till.
Fakta Radisson Blu Royal Hotel
• Hotellet öppnades i juli 1960.
• Det är femstjärnigt med 260 rum.
• Fyrstjärniga Radisson Blu Scandinavia Hotel, som Roy Kappenberger också är chef för, har 542 rum.
• 2001 öppnades lyxrestaurangen Alberto K, namngiven efter Alberto Kappenberger, som själv deltog vid invigningen.
Text: Katarina Myrberg Foto: Radisson blu Royal Hotel

Kommentarer är stängda.