Annons:

Stockholms nya hotellkung

Med nyöppnade lyxhotellet Nobis i sin ägo kan krögarkungen Sandro Catenacci även kalla sig Stockholms nya hotellkung. Målet är fler hotell både i Sverige och utomlands: – Med fem hotell och ett flaggskepp som Nobis kommer vi att få vara med och räkna på fler stora hotellprojekt.

[i=484007;w440;nb;nl]
 
De grå heltäckningsmattorna är täckta med plast och färgpytsar står fortfarande lite här och var i korridorerna när TN besöker Stockholms nyaste lyxhotell några veckor före öppningen i början på december. Bakom plasten skymtar ett rustikt och elegant hotell, där fokus snarare ligger på diskret design än på vilda idéer. 
– Tanken är att skapa en miljö där gästerna känner sig så hemma som möjligt, vilket är viktigt för den som reser mycket, säger Sandro Catenacci.
Med snabba steg tar han täten upp för trapporna till hörnsviten med utsikt över Nybroviken och Norrmalmstorg. Ett mer centralt läge kan du knappast hitta. Lägg till personlig service och bekvämlighet så får du Catenaccis recept för framgång. 
– Jag har utgått från vad jag själv vill ha när jag bor på lyxhotell och skalat bort allt jobbigt. Jag ska inte behöva ringa efter en sladd för att koppla upp mig på internet. I stället för hotellets trista spellistor vill jag kunna koppla in Ipoden och lyssna på Spotify.
Andra detaljer som ska tilltala affärsresenärerna är eluttag i kassaskåpet, där laptopen kan laddas i säkert förvar, incheckning direkt med mobiltelefonen och att mobilen ska kunna användas som nyckel både till rummet och kassaskåpet (mobilfunktionerna är dock ännu inte lanserade). Bra service är en hygienfaktor – mår till exempel en gäst dåligt och frågar efter apoteket ska den Nobisanställde erbjuda sig att springa dit på direkten. Här är bra personlighet viktigare än hotellerfarenhet vid anställning.
– Jag delar ut visitkort när jag träffar trevliga människor på allt från Arlanda till Elgiganten.
Sandro Catenaccis framgångssaga började redan på 1980-talet på restaurang Cania på Folkungagatan. Att han sedan köpte upp Tore Wretmans krogimperium med bland annat Café Opera och Operakällaren fick det svenska näringslivet att sätta kaffet i vrångstrupen och han kallades allt från lycksökare till mafioso. Nu har han fått revansch. Som vd för företagsimperiet Nobis, som omsätter 700 miljoner, basar han för restauranger, fastigheter, bilagenturer som Lexus, investmentbolag och – när Nobis öppnat – fem hotell. Ändå var det knappast någon lätt match för stjärnkrögaren att ta sig in i hotellsvängen. När fastighetsägare söker operatörer är det oftast etablerade hotellkedjor som kommer på fråga.  
– Med två flaggskepp, Hotel Skeppsholmen och Nobis Hotel, lär vi få fler förfrågningsunderlag från fastighetsägarna. Just nu tittar vi på tre nya hotellprojekt. 
De stora kedjorna var med och räknade på Nobis Hotel. Ändå var det Catenacci som skrev kontrakt, bara ett par veckor efter att finanskrisen bröt ut. Han konstaterar att det var kaxigt, men det är i dåliga tider de bästa affärerna görs.
– Att det klickade direkt mellan mig och fastighetsägaren hjälpte till. Han ville nog hellre ha en svensk entreprenör än en kedja som till exempel Marriott, som skickar hit några ungtuppar med en tjock manual. 
Catenacci skrattar ofta och utstrålar en blandning av självironi och kaxighet. Utan att blinka sågar han lyxhotell som Ritz i Paris – ”hotellet är mossigt, personalen högfärdig och gästerna betalar för luft” – och Principe di Savoia i Milano – där man ”går till hotellspaet och sedan plötsligt debiteras 80 euro”. Inte heller designhotellet Sanderson – ”där personalen är så cool att de inte ens tittar på dig” i London får godkänt.
– Jag är allergisk mot coola designhotell där allt är sönderdesignat. Det finns inget värre än design när det börjar bli slitet. Är väggarna vita måste de målas om varje månad.  
Nej, Nobis ska varken vara trendigt eller ta 150 kronor för en kopp kaffe. Billigaste rummen kostar 1 900 kronor natten för 17 kvadratmeter, sviten på 140 kvadratmeter kostar 36 000 kronor. Att utmana Grand Hôtell några hundra meter bort är modigt.
– Fast de flesta som bor på Grand vill nog bo just där. Jag tror att vi kommer att plocka lite från alla hotell.
Hur är bokningsläget?
– Det bokas på alldeles för lite, ledtiderna är otroligt mycket kortare nu än förr. Men på konferens- och kongressidan är det bra inbokat inför nästa år.  Vi har budgeterat 50 procents beläggningsgrad fram till april.
Hotellkapaciteten ökar och konkurrensen hårdnar. Men Sandro är inte den oroliga typen.
– Vi är inte börsnoterade så vi har inga krav på vinster utan kan ta dagen som den kommer. Med en soliditet på nästan 50 procent och eget kapital på 200 miljoner finns utrymme att expandera.
En sak kan hotellnäringen i Stockholm vara tämligen säker på – Stockholms nya hotellkung kommer att dyka upp på fler ställen i staden.
Fakta Nobis-gruppen
Nobis Hotels, Restaurang & Conference driver förutom Operakällaren och Café Opera även Nobis Hotel, Hotell J, Hotell Skeppsholmen, Stallmästaregården, Täby Park samt mässanläggningen Factory och mötesplatserna Tornvillan och Fabrikörsvillan. Nobis har även förvärvat Lexusåterförsäljaren Kaiser Bil samt äger 50 procent av italienska modeföretaget Alberto Biani och 86 procent av Brasil Real Estate Deveolpment. 
Nobis har 450 anställda och en årsomsättning på 700 miljoner. Sandro Catenacci äger 82,5 procent av aktierna i Nobis.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024