Annons:

En hiskelig börsresa

Att köpa flygbolaget SAS aktier i fjol gjorde knappast någon lycklig. Den som satsade 10 000 kronor i hotellkoncernen Rezidor blev däremot 7 000 kronor rikare. Travel News har analyserat reseaktiernas uppgångar och fall.

Förra året var året då världsekonomin sakta började återhämta sig efter krisen. Både resultat och börskurser sköt i höjden under andra halvåret tack vare kraftiga besparingspaket och ökande efterfrågan. Redan året innan diskonterades detta i börskurserna i Stockholm som steg 50 procent – uppgången fortsatte 2010 med över 20 procent.
För resebranschen var det ömsom vin och ömsom vatten. Med en uppgång på nästan 70 procent var Rezidors aktie helt outstanding, medan SAS ännu ett år drabbades av fritt fall och tappade nästan 60 procent av sitt marknadsvärde.
För Skistar och Unlimited låg marknadsvärdena i stort sett stilla, medan den lilla aktien Nordic Sports & Camping ökade över 40 procent.
Den konjunkturkänsliga resebranschen gynnades av att näringslivet fick ny luft under vingarna och att affärsresandet började ta fart, vilket gynnade både hotell och flygbolag. Att svenskarna – de som hade kvar sina jobb – fortfarande hade mycket pengar i plånboken tack vare låga räntor och sänkt fastighetsskatt gynnade privatresandet. 2009 års kursraketer  Ticket och Travelpartner fortsatte därför uppåt under våren – för att sedan båda två köpas ut från börsen före sommaren.
– Rezidor gynnades av konjunkturuppgången. SAS däremot fick fortsätta kämpa med interna problem som gammalt monopolbolag och drabbades dessutom resultatmässigt av askmolnskrisen, säger Esbjörn Lundevall, analyschef på SEB.
Inte bara för flygbolagen kom askmolnskrisen som ett slag i ansiktet. Thomas Cook, där Ving ingår och TUI, där Fritidsresegruppen ingår, tappade stora belopp på grund av askmolnet och sedan i maj har aktierna fallit dramatiskt. Att charterarrangörerna i Norden gjorde bra resultat hjälpte inte till när engelska marknaden gjorde ett av de sämsta åren någonsin (se Ekonomi  sid 19).
Trots ett kursfall från 51 kronor till 22 kronor under fjolåret ser det inte helt nattsvart ut för SAS. Tack vare en framgångsrik kostnadsjakt och ökad aktivitet i Sverige och Finland spår analytiker en ljusare framtid för SAS på börsen. Aktien steg kraftigt i början av året tack vare uppköpsrykten där Lufthansa,  Air France-KLM och British Airways figurerade.
– Två nyemissioner och att flygbolaget befinner sig i vd-vakuum bidrog till att SAS inte fick samma utveckling som exempelvis Finnair i fjol. Jag tror åtminstone på en dubblering av aktiekursen, men upp till toppnoteringen på 345 kronor som den låg på sommaren 2007 lär den aldrig gå igen, säger Steven Brooker, analytiker på Enskilda.

Att flygkollegor som Lufthansa och British Airways sköt i höjden i fjol, med en uppgång runt 40 procent, och sprang ifrån sina nordiska kollegor, beror enligt Brooker på en väl utvecklad frakt- och longhaultrafikverksamhet – de två områden som ökade mest i fjol. SAS däremot har mindre frakt och 90 procent av intäkterna från den skandinaviska marknaden. Norwegian åkte berg- och dalbana i fjol på börsen, men återhämtade sig sista månaderna och försvarade sitt marknadsvärde.
– Priskriget mellan Norwegian och SAS påverkar båda bolagens kurser. Men Norwegian är ett i grund och botten hälsosamt bolag, inte ett gammalt monopolbolag med de problem som det innebär, säger Esbjörn Lundevall på SEB.
Bäst gick det för hotellaktierna, som steg rejält tack vare att den europeiska hotellbranschen återhämtade sig snabbare än väntat efter den kraftigaste nedgången någonsin. Ändå är det en bit kvar till toppnivån 2007.  Rezidors värderingsresa följde de amerikanska och europeiska hotellaktierna och bolaget närmar sig, efter två år av kraftiga uppgångar, introduktionskursen på 52 kronor.
– Återhämtningen visade sig först i ökad beläggning och senaste tiden har priserna börjat stiga igen, även om det fortfarande är långt kvar till toppnivåerna. Det är troligt att den positiva utvecklingen för hotellaktier fortsätter, säger Catrin Jansson, analytiker på Nordea.
Att det finns tecken som pekar i rätt riktning för de östeuropeiska länderna där Rezidor satsar starkt, ger också hopp för framtiden.

Skidanläggningsföretaget Skistar har haft ett mellanår på börsen efter några starka år som präglats av snabb tillväxt, bland annat genom en utbyggnad. Som vanligt föll börskursen i december – med 9 kronor – efter utdelningen. Men när året summeras gick aktien ändå upp 1,50 kronor.
– Det är inte lika lätt för Skistar att växa längre. Steg två går inte på en gång. Det handlar om en ny typ av investeringar, som upplevelsecentret Experium och andelssystemet Vacation Club, som ska ge högre beläggningsgrad året om. Att eurokursen gjort det dyrare för utländska turister att åka till Sverige än till Alperna har också påverkat tillväxttakten, säger Bile Daar, analytiker på Danske Bank.   
Börsåret 2011 har börjat bäst för SAS, som tack vare uppköpsrykten steg över 15 procent första veckan, medan Rezidor har tappat 7 procent första veckorna i år. Att rörelserna på Stockholmsbörsen har varit ovanligt stora i början av året, ses som ett tecken på att det fortfarande finns en hel del osäkerhet om huruvida fjolårets börsrally verkligen var befogat. Men för reseaktierna ser det ändå ovanligt ljust ut.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024