Annons:

Lyft för rederier – tufft för konferenser

Åren av lågkonjunktur lämnade avtryck inom resebranschen även 2010. Tuffast var det för konferensanläggningarna, resebyråerna och hotellen, medan det däremot lyfte ordentligt för rederierna.

Under fjolåret förblev den totala andelen reseföretag inom betygsklasserna A, AA och AAA oförändrad jämfört med året före, 56 procent. Mätningen gäller aktiebolag inom grenarna flyg, hotell, rederier, konferensanläggningar, researrangörer, resebyråer och turistbyråer.
Snittbetyget för de tre övre betygsklasserna ligger därmed 8 procent under det för svenskt näringsliv som helhet, att jämföra med 9 procent året före. Däremot ökade andelen företag med toppbetyget AAA från 9 till 10 procent, medan det för Sverige som helhet sjönk något.
De flesta segmenten inom resebranschen har sjunkit i andel kreditvärdiga företag under 2010.
– Konferensnäringen som tappade mycket i föregående års studie har inte kommit igen utan ligger nu ytterligare något lägre i andel kreditvärdiga. Resebyråer tappar likaså och är på en lägsta nivå sedan vi startade analyserna 2004. Den grupp vi har flest företag i, hotell, noterar en minskning som med tanke på det stora antalet ger den mest underbyggda fingervisningen om hur hotellnäringen mår finansiellt, säger Tomas Nylander, ratingspecialist på Soliditet.
Såväl konferensanläggningarna som hotellen har sjunkit från 55 till 54 procent.
Trots att de tappat två procentenheter, från 61 till 59, har resebyråerna, tillsammans med rederierna, högst andel kreditvärdiga företag – 59 procent.  Värt att notera är att medan Carlson Wagonlit Sverige och Select Travel sjunkit i kreditbetyg från AAA till A, så har Ticket Privatresor ökat från A till AAA.
Rederierna är den gren som utmärker sig mest genom att andelen kreditvärdiga företag höjts med hela 3 procent. HH-Ferries har ökat sitt betyg från A till AAA.
– Rederierna går mot strömmen och har påverkats i mindre grad av lågkonjunkturen, säger Tomas Nylander.
Bland turistbyråerna har andelen kreditvärdiga företag stärkts från 45 till 47 procent och researrangörerna från 56 till 57 procent. I den senare kategorin hör Detur Sverige till vinnarna, genom att öka från B till AAA i kreditbetyg.
Flygbolagen ligger kvar på samma nivå som i fjol – 54 procent, men de fortsätter att öka i andelen företag med toppbetyget AAA, från 11 till 14 procent.

 

Fakta om ratingen
I statistiken ingår samtliga reseföretag som är SNI-kodade som resebyråer, researrangörer, rederier, flyg, hotell, mässor, dagkonferenser, kongresser, konferensanläggningar och turistbyråer.

Så ska ratingtabellerna läsas
AAA    Högsta kreditvärdighet
AA    God kreditvärdighet
A    Kreditvärdig
B    Kredit mot säkerhet
C    Kredit avrådes
Ej fast.    Ej fastställd rating
Nytt    Nystartat bolag

Så görs kreditbedömningen:

Över 2 400 beslutsregler ligger till grund för kredit- och affärsinformationsföretaget Soliditets ratingsystem.
Färska uppgifter hämtas från Bolagsverket, tingsrätten, Skatteverket och Kronofogdemyndigheten. Dessa kombineras med fakta om företagets ålder, verksamhet, ägare/ledning, nuvarande ekonomi, ekonomisk historik, nyckeltal för branschen med mera.
Det här innebär att uppgifterna i årsredovisningarna är av stor betydelse.
Även betalningsbeteendet, exempelvis om det finns betalningsanmärkningar, påverkar, liksom faktorer såsom styrelseledamöters tidigare engagemang i konkursdrabbade företag.
Kvalitetsmätningar av ratingsystemet görs löpande för att få högsta möjliga träffsäkerhet.

 

Kommentarer är stängda.