Annons:

I luften med en jätte

Trots att det snart är fyra år sedan världens första superjumbo flög i trafik har den fortfarande nyhetens behag. Travel News gick ombord och häpnade över att ett flygplan kan göra passagerare så glada och frågvisa.

[i=484019;w440;nb;nl]
 
Både jag och flygplanet trycker näsan mot rutan från varsitt håll. För att få in planet till gaten måste piloterna manövrera nära så nära. Den är väldig, den omtalade A380 som jag ska få flyga med. Lufthansas A380 ska ta oss från New York till Frankfurt och vi åker alldeles vanlig ekonomiklass.
Första tanken är: Kommer hon att kunna lyfta över huvud taget? Tänk om hon rullar rakt in i flygplatsen när bromsarna kopplas ur?
Före avgång får jag träffa piloterna i cockpiten, som kallar planet en flygande Porsche. Hmm, säger jag misstänksamt med tanke på flygplanets enorma kroppshydda. Men de har så klart rätt. Planet glider smidigt upp i luften, motorerna låter mindre och vi känner ingen turbulens.
Trappan upp till förstaklass är det första jag reagerar på inne i planet, ser ut som om den hörde hemma i en villa, inte på ett flygplan. Ändå ser den inte inklämd ut, den bara breder ut sig, lite extra tjusigt. Men även vi i Economy får njuta av mer plats än vanligt. Bättre svängradie här och där, tydligast på toaletterna, där några välbehövliga centimetrar gör det möjligt att blaska av och fixa till sig bekvämt. Sittplatserna känns bra och ressällskapet som mäter 1,95 meter har en ovanligt behaglig flygtur.
På vår tur är besättningen strålande glad och trevlig. Beror det på att arbetsmiljön är rejält förbättrad? Eller är det helt enkelt bara resenärerna ombord på superjumbon? För det allra roligaste med att flyga A380 är faktiskt passagerarna. Folk hinner inte in i planet innan de börjar springa runt i kabinen; fotograferar både här och där, pekar och visar, kikar upp i förstaklass och bombarderar besättningen med frågor. Helt klart är flygnördarna fler än jag trodde!
Om du tillhör skaran som flyger förstaklass torde A380 vara oslagbar. För mig som alltid håller till i ekonomiklass påminner flygstolarna om små hotellrum. De fluffiga fåtöljerna förvandlas lätt till fullstora sängar, varje plats är ombonad och väl skyddad mot insyn från grannen. Badrummen häruppe hör också hemma på hotell och inte på ett flygplan. Kort sagt: jag är imponerad och lite avundsjuk. Men som sagt: Det är verkligen inte fy skam en trappa ner heller.
Tips 1: Boka förstaklass om du har råd.
Tips 2: Tveka inte att ställa flygfrågor till besättningen. De är vana.
ALEXANDRA KINDBLOM

Kommentarer är stängda.