Annons:

Reseklustret i Gamla Stan

I ett 1600-talshus har it-entreprenören Markus Alderbäck samlat ett gäng reseföretag som brinner för nätet. Ett branschkluster där affärsnytta blandas med sociala nätverk. Enda förbudet är klagolappar i köket.

Bakom en grön träport mitt i Gamla stans kullerstensidyll, tre vindlande trappor upp, döljer sig resebranschens kanske mest kreativa resekluster. Här håller reseteknikföretaget Mr Orange och dess ägare, den välkände branschprofilen Markus ”Mackan” Alderbäck, till sedan sex år.
Men inte ensam. Förutom det egna utvecklingsteamet på 18 personer, har MrOrange ytterligare fem reseföretag som hyresgäster. Gemensamt för alla är fokus på internet.
– Jag ville jobba i en dynamisk miljö med sköna människor som jag gillar, och som tänker som jag. Vi hjälper varandra med affärer och flera företag har samarbeten med varandra. Vi har järnkoll på alla i resebranschen, säger Mackan Alderbäck medan TN får en snabbguidning genom de labyrintiska lokalerna med  halv- och heltrappor, rum och nischer.
På samma våning som Mr Orange-teamet huserar Marcus Moeschlins Ticmate i det ljusa rummet med takfönstret och dörr till den eftertraktade terrassen. I en annan hörna sitter Mats Kalles, vd för nystartade Allinc och dess nyförvärv Classic World (där ryktet säger att även Kalles affärspartners Mattias Sesemann och Magnus Lundin ska flytta in efter nyår). En stentrappa ner hittar vi Low Cost Holidays, Vulkanresor samt Interhome, som blev Mr Oranges första hyresgäst redan 2006.
Det är få förunnat att få sitta så här. Det är ett fantastiskt, gammalt hus och mycket liv och rörelse. Mackan är navet, han har ett sådant tempo och driv och det sprider sig till alla. Och tillsammans känner vi hela den nordiska resebranschen, säger Interhomes Sverigechef Magnus af Petersens.

Det är andra gången under sin karriär som han jobbar i Mackan Alderbäcks resekluster. Hans tidigare arbetsplats Auto Escape satt också här under en period. Hans dåvarande arbetskollega Stefan Kärrström är nu Interhomes närmaste granne på våningsplanet, fast numera är han Nordenchef för Low Cost Holidays/Low Cost Beds.
– Vi har otrolig nytta av varandra. Vi kan enkelt introducera våra kunder till de andra företagen, som vi tror att de kan göra bra affärer med – och tvärtom. Det är stor skillnad från att sitta på ett vanligt företagshotell, säger Kärrström.
De personliga och affärsmässiga kopplingarna inom reseklustret är mer regel än undantag. Vulkanresor använder exempelvis Mr Orange som leverantör av sin webbplats, Allinc ska inkludera Interhome i sitt utbud. Och hetaste interna snackisen är Marcus Moeschlins arbete på Ticmate med den nya B2B-lösningen för försäljning av evenemangsbiljetter. Den lösningen vill alla ha i sina bokningssystem, från Mr Orange till Interhome.
Men var finns då idyllens baksida? TN inspekterar köket, en klassisk källa till konflikter. Men alla bedyrar att kökskaoset är begränsat tack vare Mr Oranges  kontorschef Helen Butchers vakande öga. Och hittills har ingen hyresgäst tvingats flytta för att de har stökat till för mycket i köket – däremot för att de agerat ”lappoliser”.
– Sådant klarar jag inte av. Sätter man upp klagolappar i köket åker man ut. Vi hade en hyresgäst som krävde att alla skulle kvittera ut sina nycklar med listor och att vi skulle bygga om toaletterna. Han fick flytta ut.

Företagen i Mackans resekluster

Mr Orange
Teknikleverantör av onlinebokningssystem för resebyråer.
18 personer på kontoret.
Chef: Markus Alderbäck.
Hyresvärd sedan 2006.
+ med reseklustret: Dynamisk härlig stämning.
– med reseklustret: När varmvattnet krånglar och propparna går. Eftersom de flesta kör dubbla datorer och elledningarna är risiga går porslinspropparna ofta – och det finns 15 ställen i fastigheten man måste felsöka.

Ticmate
Internetförsäljning av evenemangs- och attraktionsbiljetter, som musikaler i London.
2-8 personer på kontoret, beroende på flexibel arbetplats och många konsulter knutna till företaget.
Chef: Marcus Moeschlin.
Hyresgäst sedan 2008.
+ Kul och bra hyresgäster. Mackan och jag vill i e-handelns framkant och vi lär av varandra i huset.
– Börjar bli lite trångt i vårt rum.

Vulkanresor
Islandsspecialist inklusive grupp och konferens, som nyligen köpt Islandsresor.
2 personer på kontoret.
Chef: Ivar Ottosson.
Hyresgäst sedan juli 2012.
+ Smidigt att ha vår teknikleverantör Mr
Orange i huset, då får man bra service.
– Inget än så länge.

Interhome

Förmedlare av semesterboende – lägenheter, stugor, villor.
4 personer på kontoret.
Chef: Magnus af Petersens.
Hyresgäst sedan 2006.
+ Det är raka puckar med Mackan, inget tjafs: ”Jag höjer hyran, bara så ni vet.”
– Lite dyrt att sitta här, men värt det för affärsnyttan och det sociala nätverket.

Low Cost Holidays/Low Cost Beds
Lågprisleverantör av hotell, flyg och transfer och hotelleverantör till resebyråer och xml-partners.
2 personer på kontoret.
Chef: Stefan Kärrström.
Hyresgäst sedan mars 2012.
+ Nätverket som ger chans att träffa nya potentiella kunder .
– Krig om mötesrummen, men de blir fler när vi ska få ett plan till.

Allinc/Classic World

Researrangör för all inclusive-resor på nätet, som nyss köpt Classic World som paketerar och förmedlar villor och slott.
2 personer på kontoret.
Chef: Mats Kalles.
Hyresgäst sedan november 2011.
+ Mackan fixar så alla är nöjda hela tiden.
– Om vi blir fler blir rummet lite litet.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024