Annons:

Ta tåget i bilens förlovade land

I privatbilismens förlovade land är tåget det mest spännande sättet att uppleva vidden av landet. Allt fler turister tar tåget.

Förra året ökade tågresorna i USA med 3,5 procent till 31 miljoner resor. Tågen längs den ”nordöstra korridoren” som sammanbinder Boston, New York, Philadelphia och Washington DC ökade ännu mer.
– Tågen gör det enkelt för turisterna att se östkuststäderna. Tågfrekvensen är hög och det är snabbare att åka från centrum till centrum än att flyga, säger Mike Blakey, marknadschef på tågbolaget Amtrak till IPW Daily.
Även om tågnätet är mycket grovmaskigt jämfört med Europa når resenärerna de flesta destinationer de vill åka till. Att korsa kontinenten från östkusten till västkusten tar tre dagar om du inte stannar på vägen. Chicago är en naturlig knutpunkt varifrån det går att åka till Seattle, San Francisco, Los Angeles, New Orleans och New York.
Flera av långlinjerna går igenom landets största nationalparker. California Zephyr från Chicago till San Francisco går över Klippiga bergen och Sierra Nevada där tåget klättrar 2 700 meter upp i snöklädda berg.  Empire Builder från Chicago till Seattle rullar förbi glaciärer och 3 000 meter höga berg nära Glacier National Park i Montana.
Men det är snarare mänskliga möten än naturscenerier som är behållningen på veckolånga tågresor. Det blir tydligt i reseskildring Främling på tåg av den brittiska författaren Jenny Diski, som till stora delar utspelar sig i rökkupén på Amtraktåg.

Amtrak organiserar trafiken

Amtrak är det statligt ägda bolaget som organiserar passagerartågen på tågnätet som till stor del ägs av privata fraktföretag. Det finns tågpass för 669 dollar för 30 dagar (halva priset för barn). Tillägg för sovvagn är kostsamt, men då ingår alla måltider. En familjekupé för två vuxna och två barn mellan Chicago och Seattle kostar 1 290 dollar och en tvåbäddskupé kostar 446 dollar.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024