Annons:

Magiskt på Harry potter

Det nya Harry Potter-museet i London är väl värt ett besök för alla Harry Potter-fan som njutit av JK Rowlings magiska historier. Och om du inte redan är ett fan riskerar du att bli det!

Tunnelbana, tåg och sedan buss. Efter en timmes resande är vi äntligen framme i Leavesden, där Harry Potter-filmerna spelats in i över tio år.  Som ännu ej Harry Potter-frälst undrar jag om det nyöppnade museet som Warner Bros kallar för en permanent ”behind the scenes walking tour”, verkligen kan vara värt färden dit. Mina ledsagare, två tjejer i övre tonåren, verkar inte ens tänka tanken.
Klockan ett börjar vår promenad och i kön finns alla åldrar och stilar – och oväntat många 20-åringar som är klädda i filmens skoluniformer.
Introduktionsfilmen avslutas med att Harry Potter går igenom en stor tung träport. Filmduken dras upp och vips – där står vi besökare inför samma tunga trädörr, som är ingången till den stora matsalen med dukade långbord där Hogwarts alla elever åt.   
Efter den magiska öppningen fortsätter gruppen på egen hand, genom olika miljöer från filmproduktionen.  Gruppinsläppet gör att det blir ett jämt flöde av besökare i museet, som faktiskt är riktigt proffsigt. Kulisserna är häftiga och på stora tv-skärmar berättar allt från producenter till skådespelare om produktionen.  Tjejerna känner igen varenda detalj och berättar ivrigt bakgrunden för mig. Men även för den oinvigde är det intressant att se hur en filmproduktion med så häftiga effekter går till. Här får vi till exempel se hur kvastflygningen spelas in med grön bakgrund för att göra det möjligt att lägga in en annan miljö bakom. Besökare kan själva få testa och se sig själva svischa fram på kvast över hustaken på en tv-skärm. Mysigast är den mörka kullerstensgatan, Diagongränden, där bland annat trollstavsaffären ligger.  Även om Dödsätare smyger upp bredvid oss och skräms rejält.  
Under turen finns butterbeer, varmkorv och smörgåsar att köpa.  Men att köpa varsin butterbeer är ren överkurs – de smakar ungefär som en blandning av cola och vaniljsås!
Efter exakt tre timmar är vi nöjda. Och ja, även för icke Harry Potter-fans är utflykten värd den resan dit.  Och nu måste jag faktiskt hem och titta på alla filmerna!

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024