Annons:

Fler väljer att ge järnet på resan

Träning och sol har visat sig vara en framgångsrik kombination. Erfarna träningsresearrangörer ser sig utmanade av charterjättarna som också vill vara med och slåss om de träningssugna resenärerna.

Solen står högt på himlen, svetten lackar och vi ska lära oss dra upp kroppen med hjälp av bara armarna. Styrkepasset är det tredje den här dagen, och ett fjärde inne i gymmet väntar fortfarande.
Playitas på Fuerteventura är platsen och vi är tolv deltagare innan gänget från Stockholm på 35 anländer.
Henrik Bramsved och hans medhjälpare Malin Berg kör hårt med oss och när första dagen är slut får vi reda på att ”i dag körde vi lugnt” … Jaha, säger vi med värkande armar och ben och blåsor på händerna.
Vi tolv är en del av en allt större grupp resenärer som väljer att kombinera sol och bad med träning. Många är kvinnor och många vill använda träningsveckan som en kickstart till ett bättre och hälsosammare liv därhemma.
– Det är absolut mest kvinnor som åker på våra träningsresor och de reser gärna tillsammans med någon kompis eller syster, säger Kajsa Moström, informationsdirektör på Apollo.
I Travel News novembernummer skrev vi att hälso- och sportresor ökat från 400 miljoner kronor i omsättning 2008 till 790 miljoner kronor 2012 – med andra ord nästan en fördubbling på fem år.

Playitas är Apollos största anläggning för träningsresor och sedan starten 2009 har ökningen varit dramatisk. Numera erbjuder Apollo nio hotell för träningsresor och planerar för fler.
Springtime Travel, som är en av Sveriges äldsta arrangörer inom träningssegmentet, har också sett en liknande ökning som Apollos. Men i år är första året som konkurrensen från de övriga arrangörerna syns på resultatet.
– Vi har haft en 20-procentig ökning varje år sedan 2005. I år ökar vi fortfarande, men takten har mattats av lite, säger Patrik Yderberg, vd på Springtime Travel.
Största delen av Springtime Travels resor går till anläggningen i Monte Gordo i Portugal.
– Förra veckan var vi nere med 200 personer,  då är vi 22 från Springtime Travel – varav 18 är träningsinstruktörer och föreläsare.  Vi jobbar mycket med kända namn som Malin Ewerlöf,  Anders Szalkai, Evi Palm och Kristin Kaspersen.
Patrik Yderberg ser absolut Apollo som en konkurrent, men framhåller ändå att erfarenheten som kommer av nästan 30 års arbete med träningsresor inte går att ta miste på.
– De stora arrangörerna är väldigt duktiga på hotell och flyg, men vi är bäst på själva innehållet i träningsresorna.
Playitas, som är juvelen i Apollos träningspaket, var från början ett nedgånget charterhotell som hade problem med beläggningen. Hotellet ägs av Kuoni och runt 2005 insåg man att något måste göras för att vända trenden. Nya pooler och gym byggdes och satsningen på att bli ett träningshotell började ta form.
När Travel News utsända är på plats, är hotellet fullt av atletiska simmare eftersom spans-ka simningsmästerskapen avgörs på plats.
Beläggningen är inget problem längre utan snarare tvärtom.  
– Vi har runt 200 grupper per år och trenden är att grupperna bokar tidigare och tidigare för att få exakt de veckor de vill ha, säger Alexandra Lochmatter, marknadsansvarig på Playitas.
Playitas blev våren 2013 officiell träningsanläggning för den svenska olympiska satsningen, ytterligare en fjäder i hatten och en kvalitetsstämpel som Apollo gärna framhäver.
– Det är klart att vi är stolta över att SOK valde vår anläggning, samtidigt måste vi också utveckla och bygga ut hotellet, så det blir ännu bättre än vad det är i dagsläget, säger Kajsa Moström på Apollo.

De träningsresor som går från Sverige i dag är mestadels till europeiska destinationer.  Både Springtime Travel och Apollo har testat resor till Thailand, men då i mindre skala.
– Det krävs bra hotell och fint väder. Det får inte vara för varmt eftersom man ska träna, så helst inte över 30 grader, säger Patrik Yderberg på Springtime Travel.
Stora lokaler inomhus och utomhus, bra gym, inspirerande löpbanor, föreläsningssal och bra mat är några av de kriterier som prickas av när ett nytt hotell ska väljas för träningsresor.
Högsäsong för både Playitas och Springtime Travel är våren som ursprungligen var den tid då man tränade upp sig inför tävlingssäsongen. Men eftersom målgruppen för träningsresor har ändrats väldigt mycket sedan tidernas begynnelse, är hösten nu även en bra tid för träningsresor.
– De som åker med oss är vanliga motionärer, som i regel ser sig själva som tränande människor och i snitt får ihop två till tre pass i veckan, säger Patrik Yderberg.
Eftersom många reser utan familjen upplever varken Apollo eller Springtime Travel gruppen som särskilt priskänslig.
Hotellen dit träningsresorna förläggs är ofta fyr- eller femstjärniga. En ny uppstickartrend är deluxeträningsveckor där vanliga all inclusive kan slänga sig i väggen. Här ingår till exempel 24 timmars tillgång till mat och dryck, galamiddag och spabehandlingar.
Apollo är den av de tre stora arrangörerna som satsar hårdast på träningsresor, även om både Ving och Fritidsresor har börjat erbjuda det i sina program.
– Vi har ett försprång på det här området. Jag tror att vi är friare än Ving och Fritidsresor eftersom de är så konceptualiserade med sina Blue Village och Sunwinganläggningar, säger Kajsa Moström.
Men det lär knappast dröja länge innan Bamse och Lollo & Bernie tar på sig träningskläderna.
På Playitas har solen gått ner och svetten duschats bort. Gruppen samlas för det obligatoriska kvällsminglet där dagens strapatser avhandlas.
På tallriken samsas grönsakerna med proteinrika biffar och allt sköljs ner med gott spanskt rödvin. Fast bara i lagom mängder. Morgonen därpå väntar yoga i gryningen.

De tre storas träningssatsning

Ving har ett samarbete med SATS på alla sina Sunwing Family Resorts och Sunprimehotell. Där erbjuds bland annat core-, step- och yogapass. Lollo och Bernie har Family Gymnastics, där föräldrar och barn kan träna tillsammans och för de äldre barnen erbjuds ”Youth Cross Training”.

• Fritidsresor satsa
r på konceptet ”Magic Life” och har sex hotell i Tunisien, Kos, Turkiet och Egypten där olika pass erbjuds. Om man vill ha mer hardcore-träning är Club La Santa på Lanzarote att föredra. Där har man fler än 30 olika aktiviteter.

• Apollo har
förutom flaggskeppet Playitas åtta andra hotell de benämner träningshotell. Dessa är belägna på Lanzarote, Gran Canaria, Phuket och Fuerteventura under vintersäsongen samt Rhodos, Turkiet, Mallorca och Grekland på sommaren. Förutom dessa har Apollo även träningsgästspel på andra hotell.

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024