Annons:

Så ska Egypten locka tillbaka turisterna

Med vackra stränder och turkosa hav var Egypten en charterfavorit fram till arabiska våren. Snart fyra år senare kämpar landet fortfarande att locka tillbaka turisterna, bland annat med webbkameror som ska visa lugnet på turistorterna.

Det är den 25 januari 2011. Inspirerade av den folkliga rensning som just skett i Tunisien, där presidenten tvingats avgå, har nu hundratusentals egyptier samlats på Tahrirtorget i Kairo för att demonstrera. Budskapet är tydligt – bort med president Mubarak. Folkmassan trängs i hettan, skriker ut sitt missnöje och viftar med stora plakat. Regimen försöker med både hot och våld att stoppa demonstrationen och situationen blir allt mer ohållbar. Denna dag kommer att bli startskottet för flera år av osäkerhet och politiskt kaos. 

Idag, fyra år senare kan vi se att den svåra situationen i Egypten blev mer långdragen än vad de flesta kunnat ana. UD avråder för närvarande från alla resor till norra Sinai inklusive dyk- och semesterparadiset Sharm el-Sheikh och från icke nödvändiga resor till övriga Egypten, med undantag för turistorterna vid Röda havskusten samt transit genom Karios internationella flygplats. Detta håller de vackra stränderna och hotellen tomma på semesterfirare.

– Efterfrågan på resor till Egypten ligger på 44 procent jämfört med 2009, säger Magdalena Örhn, pressinformatör på Ving. 
I resebyråkedjan Tickets Novus-undersökning uppger 41 procent att de inte ser Egypten som ett möjligt resmål just nu på grund av de oroligheter som varit.
Madeira, Gran Canaria och Marocko är några av de destinationer som har fått agera stand-in resmål. 
Även charterjättarna Fritidsresor och Ving har sett en tydligt minskad efterfrågan på resor till landet. Fritidsresor har idag drygt hälften så många passagerare som år 2010 och Apollo har minskat från 65 000 resenärer år 2010 till 15 000 år 2014. 
– Det är trist. Med en toppnotering på antal bokningar till Egypten förutspådde vi 2011 till att bli ett rekordår, säger Kajsa Moström, presschef på Apollo.

I år till och med augusti jämfört med samma period 2013 har antalet svenska turister minskat med 60 procent till drygt 30 000.  Med den minskade efterfrågan har de stora charterbolagen har blivit tvungna att sänka priserna med 10-20 procent jämfört med 2009, vilket de lägger fokus på i marknadsföringen för att locka resenärer. 
– Vi vill även visa att vi fortfarande satsar på landet genom att ha vårt familjekoncept Sunwing Resort på plats i Hurghada, säger Magdalena Öhrn. 
För att få till den efterlängtade vändningen uppåt av turistströmmarna satsar på turistministeriet på olika aktiviteter.
– Vi har bland annat  riggat upp webbkameror så potentiella besökare kan se hemifrån hur lugnt det är, säger Dr Mohamed Elsherbeiny, Egyptens Skandinavienchef för turism. 
Ministeriet vill satsa på hållbar turism och också fördubbla antalet turister, som nu ligger på 9.5 miljoner, till 2022. 
– Vi arbetar dels med att utveckla nya turistområden på nedre delen av Röda havskusten. Vi kommer att samarbeta med investerare och bygga nya hotellanläggningar och andra installationer som riktar sig till turister.
Stort fokus kommer att ligga på dykning och golf, som enligt Skandinavienchefen är väldigt uppskattade aktiviteter bland turisterna.

Utnämningen av den nye presidenten Abdel Fattah el-Sisi, före detta regeringschef och försvarsminister, har fått många att hoppas på en ökad stabilitet och ett uppsving bland utländska besökare. Dr Elsherbeiny menar dock att det är en mycket svår uppgift Fattah el-Sisi har blivit tilldelad, då över 40 procent av egyptierna lever i fattigdom och en lika stor andel är analfabeter. 
– Om de här problemen inte kan lösas så kommer man inte heller att kunna få fart på ekonomin eller turismen, säger han.

En av de lokalbor som drabbats av krisen är Niklas Funk, en erfaren dykare som driver Colona Dive Center, med anläggningar i Hurghada, El Gouna, Sharm El Sheikh och Marsa Alam.
– Jämfört med före den arabiska våren, så har vi minskat vår omsättning med nästan 80 procent. Minskningen beror uteslutande på att betydligt färre resenärer åker till Egypten idag, säger han.
Som en konsekvens av det oroliga läget i Egypten har även landets kostnader ökat, så som bränsle- och matkostnader. Eftersom Niklas Funks verksamhet bygger på att åka ut med båt påverkar de höjda bensinkostnaderna direkt företaget mycket negativt. 

– Vi har ju fem stora båtar som måste underhållas och drivas, det innebär stora utgifter, säger han.
Det senaste året har Colona Dive Center inte gått runt, och om inte antalet turister tar fart ordentligt inom en snar framtid kommer verksamheten tvingas lägga ner. De som reser till Egypten idag är enligt Funk framför allt återkommande resenärer, samt dykare och snorklare. 
– De som varit i Egypten tidigare har förståelse för att den bild som media förmedlar inte är den sanna. Media visar ett mycket avgränsat område i Kairo.
Niklas Funk hoppas, som många andra, att det politiska läget kommer att bli lugnt och att turismen i landet åter kommer att blomstra.
Att det korta avståndet från Sverige(endast 5 flygtimmar), den ständigt skinande solen och det kristallklara Röda Havet gör Egypten till ett resmål oförtjänt att släppa taget om.

Ticket: Resor till Egypten ökar långsamt

Resebyråkedjan Ticket ser en långsam ökning av antalet bokningar till Egypten jämfört med förra året. Trenden är dock som i fjol att resenärerna i stor utsträckning väljer destinationer som till exempel Kanarieöarna istället.  I Tickets Novus-undersökning uppger 41 procent att de inte ser Egypten som ett möjligt resmål just nu på grund av de oroligheter som varit och 22 procent säger sig vara något tveksamma till att resa dit. Nio procent har inte påverkats alls av oroligheterna och lika många förlitar sig på UD:s  rekommendationer och oroar sig inte så länge man inte inför en ny avrådan från att resa dit.

”Ofarligt att resa till Egypten”

Det är inte farligt för turister att resa till Egypten idag. Det menar dr Mohamed Atta Elsherbeiny, chef för Egyptens turistkontor i Norden, i en intervju med Travel News.

Hur går det för Egyptens turism?
– Idag upplever vi en positiv utveckling av turismen i landet och ser ljust på framtiden. Återhämtningen har fortfarande inte nått den förväntade volymen, men antalet turister ökar.
Egypten hade lika många besökare, 7,2 miljoner, mellan januari och september det här året som hela 2013. Den efterlängtade vändningen har således kommit om än långsamt.
– Nya semesteranläggningar byggs hela tiden för att möta de ökade kraven.
Vilka är de viktigaste åtgärderna som vidtagits för att turistnäringen ska återhämta sig?
– Några viktiga åtgärder är onlinemarknadsföring, pr-kampanjer, pressresor, samarbete med researrangörer samt nya produkter som The Holy Family Trip, där turister får följa resan som den heliga familjen, Maria, Josef och Jesusbarnet, gjorde genom landet.

Vilka är Egyptens fem viktigaste marknader för turistnäringen?
– Ryssland, Storbritannien, Tyskland, Polen och Ukraina är toppmarknaderna. Dessa har redan återhämtat sig.

Hur mycket pengar lägger turistministeriet på att marknadsföra Egypten?
– 2 miljoner dollar per år för de nordiska och baltiska länderna och 40 miljoner dollar per år totalt för samtliga länder.

Bedömer du det som farligt för turister att resa till Egypten?
– Nej. Turismen är mycket viktig för landet och många egyptier livnär sig på industrin. Egyptierna ser turister som gäster, vilket gör att resenärerna inte påverkas.
Enligt Nordenchefen stämmer den bild media förmedlar bara delvis överens med verkligheten, då media endast lägger fokus på avgränsade områden så som Kairo och norra Egypten.
– Tiotals miljoner turister besöker landet utan att uppleva fara. Samtidigt respekterar vi förstås officiella resråd.

Om du åker på semester till Egypten, vart åker du helst?
– Södra Röda havet till Marsa Alam där du hittar fantastiska dyk- och snorklingsställen med en stor öken som bakgrundsvy.

Kommentarer är stängda.