Annons:

Redarkungar toppar lönelistan

Bli redarkung eller få sparken från ett riktigt välbetalt toppjobb. Då är chansen stor att du får den fetaste plånboken i resebranschen. Det visar Travel News unika kartläggning av de 100 bäst betalda cheferna i den svenska rese- och turistindustrin.

Att bli toppchef inom de globala charterjättarna har tidigare varit ett säkert tips för att hamna högst upp i Travel News lönetopp. Men Thomas Cooks före detta koncernchef Sam Weihagen har flyttat till Portugal efter pensioneringen och TUI:s vice koncernchef Johan Lundgren har slagit ner flyttpålarna söder om London. Så deras inkomster hittas inte hos Skatteverket.

I stället är det två redarkungar i Göteborg som toppar årets 100-lista, som avser taxerad inkomst för inkomståret 2013. Stena Lines vd Carl-Johan Hagman knep förstaplatsen med 12,7 miljoner kronor före Stenakoncernens grand old man och ägare Dan Sten Olsson som tjänade drygt 2 miljoner mindre, drygt 10,5 miljoner kronor.

Tidigare Stena Line-vd:ar har inte fått ett lika tjockt lönekuvert som Hagman, men så är den 49-årige rederiveteranen den förste som inte bara är vd för passagerartrafiken i Stena Line utan även högsta chef för all frakttrafik, exempelvis oljetankrar och bulkfartyg inom Stena Rederi. Totalt basar han över 21 000 anställda.

Frank Fiskers, som gjorde comeback i resebranschen i oktober 2013 som nygammal koncernchef för Scandic, intar bronsplatsen på 100-listan med 9,4 miljoner kronor. Men orsakerna till toppinkomsten – 1 miljon mer än självaste SAS Rickard Gustafson – är flera.

– Tyvärr tjänar man inga 9 miljoner som vd på Scandic. Under halva året var jag vd på Coop och sedan fick jag ju lite plåster på såren när jag fick sparken därifrån, förklarar Frank Fiskers för Travel News.

Hur mycket hans nuvarande lön i Scandic är talar han inte om, men konstaterar att om/när Scandic blir ett publikt bolag på börsen blir det inte längre en hemlighet. Tidigare Scandic-vd:n Anders Ehrling, numera vd på Braathens Aviation, tjänade runt 5 miljoner på jobbet som chef för Sveriges största hotellkedja.

En som fått kliva ned från prispallen är SAS koncernchef Rickard Gustafson, som tidigare ”abonnerat” på tredjeplatsen i flera år. Men efter lönesänkningen, från 9,7 miljoner 2012 till 8,3 miljoner 2013, hamnar han på plats 4. Förklaringen till lönetappet? När SAS stod på randen till konkurs i november 2012 lovade Gustafson att även hans lön skulle sänkas med 10 procent samtidigt som de anställda gick med på försämrade lönevillkor. Uppenbarligen höll han vad han lovade.

Vill du hamna i det absoluta toppgarnityret lönemässigt är det dock två saker du bör undvika. Att jobba på resebyrå eller vara kvinna. Mathias Hedlund, som kom från Klarna till Etraveli som vd för drygt ett år sedan, dyker upp först på plats 26 med 3,1 miljoner kronor. Lönen är således från Klarnatiden. Bäst betalda kvinna i resebranschen är Lottie Knutson, som nyligen slutade som kommunikationsdirektör på Fritidsresor. I hennes inkomst på 3,7 miljoner ingår även styrelseuppdragen för H&M och Stena Line, vilket ger henne en 22:a-plats i TN:s löneliga.

En smart väg till hög lön inom hotellbranschen är annars toppjobb inom hotellfastighetsbolaget Pandox. Förra årets 100-lista toppades av Pandox vd Anders Nissen med 11,3 miljoner, som då sålt av aktier i bolaget.
I år får han nöja sig med plats 9 med drygt 5,7 miljoner kronor. Men dessutom placerar sig även tre av hans medarbetare bland de 50 bäst betalda cheferna – ekonomidirektör Liia Nõu (3,3 miljoner), asset development-chefen Lars Häggström (3,1 miljoner) och Sverigechefen Erik Hvesser (2,1 miljoner).

– Deras lönenivåer reflekterar storleken på bolaget och deras ansvar. Marknadsvärdet av Pandox hotellfastigheter är 27 miljarder kronor, det är nog inget annat bolag i vår sektor som når upp till det och de här medarbetarna är värda varenda krona, säger Anders Nissen.

 

Pigge och Stegarås i kändisbotten

Visitas ordförande Maud Olofsson, före detta flygkungen Pigge Werkelin och SAS-legendaren Jan Carlzon hör till Sveriges rese- och turistprofiler, men som ändå inte platsar på lönetoppens 100-lista. Allra närmast att slå sig in på 100-listan är dock Waterfronts vd Sam Holmberg som hamnar på plats 101 med drygt 1,3 miljoner i inkomst för 2013.

Göran Grell, som gjort comeback i resebranschen efter en lång Sydafrikasejour och köpt bussresegrossisten Rese-Konsulterna, inkasserade 1,2 miljoner i lön.
I botten på kändistoppen hittar vi några egna företagare som hållit igen med löneutbetalningar till sig själva. Pigge Werkelin, som satsar hårt i nya färjeprojektet Gotlandsbåten, tog ut ynka 11 000 kronor i lön. Peter Stegarås, ägare till Travel Support, plockade ut 21 000 kronor. Det går dock ingen nöd på Stegarås som i gengäld hade 4,5 miljoner kronor i inkomst av kapital.

Läs också:

Så fixar cheferna fetare plånbok.

Sluta vara så snälla, tjejer.

Klicka på bilderna nedan för att få upp dem i större storlek.

Kommentarer är stängda.