Annons:

Brännbo är klimatsmart i framkant

Mötesbranschen måste börja klimatkompensera även för gästernas resande. Det anser Björn Jonzon från Stora Brännbo i Sigtuna.

Sedan 2009 jobbar Destination Sigtuna och kommunens hotellnätverk målmedvetet med att skapa en hållbar destination och hålla nere sina klimatstörande utsläpp. Björn Jonzon från konferensanläggningen Stora Brännbo är väldigt engagerad i frågan. Bland annat har Stora Brännbo blivit utvald att som ett av 14 hotell i EU medverka i EU-projektet Nearly Zero Energy Hotels, som syftar till att kraftigt reducera hotellens energiåtgång.

2013 släppte Stora Brännbo ut 147 ton koldioxid från den egna verksamheten. För det klimatkompenserade man genom att plantera träd inom ramen för Clinton Foundation i Malawi. Det kostade 23 000 kronor.

Men Stora Brännbos delägare Björn Jonzon vill gå längre.

– De utsläpp som görs av vår egen verksamhet är det lilla. Vi har en fantastisk nytta av att ligga så nära Arlanda, men vi måste titta på vad gästernas resor till oss orsakar klimatmässigt, säger han.

Han skulle gärna hitta något sätt att få med gästerna på att klimatkompensera för deras resande till anläggningen. Den tankegången har han försökt få med sig mötesbranschen på, utan att lyckas.

– Det handlar om branschens överlevnad. Vi är så utsatta. Det är en reell risk att företagen i framtiden kommer säga att ”vi kan inte resa till er anläggning, det är mot vår klimatpolicy”.

Björn Jonzon tror att det skiftet kan gå fort, eftersom medvetenheten och engagemanget för klimatet är stort bland de unga.

– Så vi måste jobba med hållbarhetsfrågor. Men det ska vara ”on the edge” – inte något ”Lovikka-tänk”.

Läs också:

Så tar lyxresorten ansvar för flygets utsläpp

SAS lägger krutet på bränslet

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024