Annons:

Resesäljare – snart en bristvara

Resecity har precis anställt två resebyråsäljare, som slutfört sina Tracutbildningar. Men kraftigt nedskurna anslag från staten kan göra unga välbildade resesäljare till en bristvara om två år. "Det är otroligt oroväckande," säger försäljningschef Elisabeth Hjelm.

Det råder förmiddagslugn inne i Resecitys butik i Huddinge centrum, strax söder om Stockholm. Några kunder väntar i besökssoffan på sin tur. Resesäljare Jennifer Maiden, klädd i resebyråkedjans uniform, en svart kavaj med en klarröd top, talar med en kund på telefon. Jennifer låter van och rutinerad när hon guidar kunden genom säljsamtalet, men hon är den färskast anställda resesäljaren i Huddingebutiken.

– Jag avslutade min Tracutbildning nu i vår och fick fast jobb direkt här, där jag gjorde min sista längre praktik, säger hon.

Även den andra Tracpraktikanten som jobbat på Resecity i Huddinge under våren, Mette Hauge, blir kvar i resebyråkedjan. Hon har fått en heltidstjänst i Nyköpingsbutiken, som hon ska pendla till från hemmet i Taxinge utanför Nykvarn.

– Det är häftigt att ha gått en utbildning där man får jobb direkt. De flesta i vår klass har fått jobb. Sju stycken går till exempel till Etraveli i Uppsala, säger Mette.

Resecity är en av många resebyråer och researrangörer som har ett nära samarbete med Tracutbildningarna. De ställer upp med praktikplatser och använder Tracstudenterna som huvudsaklig plantskola vid rekrytering av yngre resesäljare.

Men orosmolnen tätnar om hur rekryteringen av nya resesäljare ska ske i framtiden. I höst startas inga nya Trac­utbildningar. Alla fem skolor som sökt anslag hos Myndigheten för yrkeshögskolan fick nej på grund av att konkurrensen om de statliga anslagen är stenhård. Det betyder att det bara kommer ut 50 nybakade Trac-certifierade resekonsulter på marknaden 2017 (från Stockholm och Uppsala som fått anslag i en tidigare ansökningsfas förra året). Allt medan Svenska Resebyråföreningens färska rapport visar att rekryteringsbehovet av nya resesäljare ligger på minst 250 resekonsulter per år.

– Det är jättetråkigt, Tracstudenterna som utbildas har kompetens för våra system, exempelvis Amadeus, och de har även helheten och förståelsen för hur resebranschen fungerar. Vem ska stå för grundutbildningen av nya resekonsulter om det inte utbildas några från Trac? Blir det företagen själva? funderar Elisabeth Hjelm, försäljningschef på Resecity.

Hon är huvudansvarig och handledare för Resecitys Tracpraktikanter. Hon har gått två handledarkurser på Frans Schartau, skolan i Stockholm som har Tracutbildning, och hon brinner för uppdraget. Det handlar både om att lotsa in nya Tracstudenter som är ute på sin allra första praktik och att finslipa dem till fullfjädrade resesäljare under deras sista längre praktik.

– Det är fantastiskt att se hur de växer som människor när de klarat sin första bokning. De utvecklas enormt under praktiken, de tar ansvar och vågar mer. Eleverna från Trac är väldigt motiverade och man känner att de verkligen vill jobba som resesäljare och de vet att de kommer att kunna få jobb i resebranschen om de sköter sig, säger Elisabeth Hjelm.

Hon betonar också att praktikanterna hos Resecity inte är extra gratis arbetskraft. Som handledare måste du lägga ner mycket tid på att lära ut och kon­trollera vad praktikanterna gör. Gör praktikanterna fel i kontakten med kunder betyder det en tappad kund
och försäljning. Det krävs fingertoppskänsla som handledare att avgöra hur mogen praktikanten är.

– En del gör sina första egna bokningar första veckan, för andra kan det dröja fyra veckor. Bokningar med Silja Line och Viking Line till Finland kan vara en bra början och där jag kanske tar själva bokningen med kunden och sedan handleder praktikanten att hantera bokningsprocessen.

Resecity har tre intäktsben – privatresor, affärsresor och möten. Det ger praktikanterna bred resebyråerfarenhet. Ena dagen kan de vara med och arrangera en temakväll i butiken om Costa Rica, en annan gör de bokningar och tar hand om gäster ute på Arlanda till den stora stroke-kongressen som Resecity ansvarar för. Elisabeth Hjelm ser dock trenden att de flesta praktikanter vill jobba i Stockholmsområdet. Att få praktikanter till Resecitys butiker i exempelvis Ljusdal, Mora och Oskarshamn är svårare.

– Men när vår vd Sara Grün håller föredrag på Tracutbildningar brukar hon peppa eleverna att söka praktikplatser även ute i landet. Kanske har de någon släkting de kan bo hos. Att jobba i en mindre butik är väldigt utvecklande, säger hon.

En av Tracstudenterna som inte tvekat att göra praktik ute i landet är Jennifer Maiden – den nyanställda tjejen från Traccertifierade Travel Education Centre (TEC) i Norrtälje. Hon gjorde sin första praktik på Resecity i Oskarshamn och fick även ett sommarvikariat där. De två årens utbildning har gjort henne ännu mer övertygad om att resesäljare är yrket för henne.

– Att få hjälpa folk att göra något de tycker är så roligt som att resa, det är fantastiskt. Ingen dag är den andra lik, det är tjusningen med jobbet. Ena stunden bokar jag en kryssning till Finland, nästa en tågresa eller flygpaket till Medelhavet, säger Jennifer Maiden.

Hon skakar på huvudet när hon pratar om att hennes skola i Norrtälje fått nej till nya anslag, åtminstone i år.

– Tracskolorna är ju en perfekt inkörsport för oss som vill jobba i resebranschen. Branschen behöver ju kompetent folk och min generation måste ju få komma in.

Kort om Trac

Trac står för Travel Academy. Trac Diplomerad Resekonsult är en tvåårig yrkeshögskoleutbildning på 400 poäng. Den är statsfinansierad och därmed kan studenterna ansöka om studiemedel och behöver inte betala utbildningen ur egen ficka. De skolor som har Tracutbildning utformar den i nära samarbete med resebyråbranschen, vilket innebär att reseföretagen vet att eleverna har den rätta kompetensen. Som diplomerad resekonsult kan du arbeta inom resebyrå eller annan närliggande reseverksamhet, exempelvis hos en researrangör eller på ett flygbolag.

Här pluggar du till resesäljare

Hösten 2015 startas bara två nya Trac-utbildningar, Frans Schartau i Stockholm och Yrkesakademin i Uppsala. Pågående Tracutbildningar finns i Norrtälje, Uddevalla och Skellefteå.

Fem skolor som sökt anslag hos Yrkeshögskolan för att starta utbildning hösten 2015 fick avslag: Travel Education Centre i Norrtälje, Yrgo i Göteborg, Uddevalla Vuxenutbildning, Yrkeshögskolan Skellefteå och Söderköping.

Resecity

Resecity har elva kontor i Sverige, i Hudiks­vall, Härnösand, Ljusdal, Mora, Motala, Nyköping, Oskarshamn, Söderhamn, Västervik och två i Huddinge med totalt 52 anställda. Resebyråkedjan ägs till 95 procent av Thomas Grünwald.

Omsättningen 2014 var 252 miljoner kronor. 60 procent av försäljningen kommer från affärsresandet och 40 procent från privatresor. Inom segmentet företagskunder är en stor del av kunderna inom offentlig förvaltning; landsting, högskolor och ett flertal kommuner.

Sedan 2010 är Resecity partner till Via Egencia.

Läs även

”Pengarna räcker inte till”

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024