Annons:

Hajpade HTL växer vidare

Nyss öppnade det andra HTL i Stockholm, 1,5 år efter premiären för Scandics hotellkedja för den urbane och moderne resenären. Nu är fyra hotell i drift och både beläggning och priserna är högre än planerat.

Det är ganska välfyllt i loungen, som också är frukostmatsal, på HTL Kungsgatan denna fredag morgon klockan 9. Det är läkarkongress i Stockholm så de flesta hotell i innerstan har väldigt hög beläggning. På HTL är det många frukostgäster som inte pratar svenska.

– Vi har haft många italienare och fransmän under augusti och september. Nu var det en grupp franska, kvinnliga läkare här, berättar HTL:s marknadschef Gül Heper när vi sätter oss i ett hörn bland alla frukostgäster.

När vi ses är det fortfarande några veckor kvar tills HTL Upplandsgatan i Stockholm ska välkomna sina första gäster. Hotellet ligger ett kvarter upp från Norra Bantorget och har 124 rum och allt i byggprocessen har gått bra. Det är det andra HTL i Stockholm och det fjärde totalt. I januari respektive maj i år öppnade även HTL Grensen och HTL Karl Johan, bägge i Oslo. Enligt Gül Heper har man inte behövt ändra nästan någonting på konceptet som det utformades från början, trots att det var helt oprövat.

– Vi lade mycket tid på att undersöka och vrida och vända på konceptet, innan vi lanserade. Till exempel släppte vi inte appen förrän vi först testat den själva och sedan till några få gäster. Det är ingen större skillnad på HTL Karl Johan och här.

Men HTL Kungsgatan, som öppnade i maj 2014, sticker ut genom att loungen där är mycket större än på de övriga hotellen.

– Det beror på att fastighetsägaren Axfast ville att HTL Kungsgatan skulle bli lite av ett nav i området. På Upplandsgatan är loungen mindre, enligt vårt originalkoncept. Där är loungen primärt till för dem som bor på hotellet.

Var och när öppnar ni HTL nummer 5?
– Vi kommer att ha någon pressträff i början av oktober, svarar hon undvikande.

Nu har det gått lite drygt två år sedan Scandics dåvarande koncernchef Anders Ehrling släppte nyheten om att bolaget skulle starta en ny kedja för den moderna och urbana resenären. Bygget på Kungsgatan hade pågått en tid i hemlighet när pressen bjöds in för att tjuvkika på det som skulle bli HTL. Konceptet var – och är – bokning och betalning på nätet, in- och utcheckning i mobil­telefonen, citylägen, hög designfaktor och yteffektivitet. Bland annat är rummen bara runt 13 kvadratmeter stora. Dessutom utgör andra ytor än just rum en mindre del än på traditionella hotell.

Då, i september 2013, sa Anders Ehrling att man räknade med en beläggning på 5 procentenheter över systerkedjan Scandic och konkurrenterna i city. Priset skulle vara 25–30 procent lägre än konkurrenternas och det pris som nämndes var runt 700 kronor för en natt.

Hur har det då gått?
– Enligt plan, både i Sverige och i Norge, säger Gül Heper.

I ett mejl till Travel News skriver hon att ”vi har högre beläggningsgrad än det mål som Anders pratade om, gällande 5 procentenheter högre beläggning än konkurrenterna, så vi är väldigt nöjda”.

HTL jämförs titt som tätt med kedjor som Citizen M. Förståsigpåare säger att dessa ”den nya tidens hotell” ofta kan ta bättre betalt än traditionella hotell: Detta för att de tilltalar en typ av resenär som uppskattar den höga tekniska standarden och trivs med det digitala konceptet där man checkar in med mobilen, som också blir ens nyckel till rummet.

När Travel News kollar in priserna på HTL Kungsgatan under några veckor i september och oktober kan man få rum mellan 899 och 1 699 kronor. Ingen dag hittar vi priser från 700 kronor. HTL:s lägsta priser gäller dock fönsterlösa rum, exklusive frukost (75 kronor) och exklusive möjlighet att boka av (199 kronor). Det är generellt ändå billigare än Scandic Grand Central två kvarter bort.

– Grundkonceptet är inte att vi ska ta mer betalt än våra konkurrenter. Vi börjar på 699 kronor, sedan går vi uppåt. Nu är det kongresser, så nu ligger vi högre, säger Gül Heper.

Under 2014 omsatte HTL Hotels AB 50 miljoner kronor, vilket ger 22  810 kronor per rum och månad. Utslaget på HTL Kungsgatans 7  000 kvadratmeter och de åtta månader HTL Kungsgatan haft öppet motsvarar det cirka 10 700 kronor per kvadratmeter och år. Medianen för Stockholms innerstad var 10 400 kronor, enligt Visitas nyckeltalsundersökning för 2011.

Gül Heper är i alla fall nöjd med HTL:s första 18 månader.

– Det första året har varit lite över förväntan. Vi har lyckats fånga den moderna resenären, som uppskattar vårt koncept.

 

Fakta HTL

HTL Kungsgatan, Stockholm. 274 rum. Öppnade maj 2014.

HTL Grensen, Oslo. 96 rum. Öppnade januari 2015. Ett före detta Ricahotell.

HTL Karl Johan, Oslo. 108 rum. Öppnade maj 2015. Ett före detta Ricahotell.

HTL Upplandsgatan, Stockholm. 124 rum. Öppnade oktober 2015.

HTL Hotels AB omsatte 50 miljoner kronor 2014. Målet är att göra HTL till en kedja med 20 hotell inom fem år.

Rummen är omkring 12,5 kvadratmeter. Där finns bland annat:

• 160 centimeter bred säng.

• Plats för två stora resväskor under sängen.

• 4 eluttag.

• 4 USB-uttag.

• Kassaskåp med plats för dator, under nattduksbordet.

Kommentarer är stängda.