Annons:

Hotellen lyfter mot himlen

Sveriges 60 största hotellföretag upplevde ett starkt 2014, med relativt kraftig tillväxt. De företag Travel News pratat med säger att 2015 blir ännu bättre – och att inget tyder på ett vikande 2016. Se hela listan nedan.

De 60 största hotellföretagen i Sverige blev ännu större under 2014. Sammanlagt ökade de omsättningen med 6,5 procent jämfört med 2013. Under samma period ökade Sveriges BNP med 2,3 procent.

Nu ligger inte hela ökningen i ökad efterfrågan, många av företagen har byggt nya hotellrum, andra har köpt befintliga hotell och ökat omsättningen tack vare det.

Det företag som växte mest var Ligula Hospitality (med undantag för Hotel Diplomat och Sheraton som redovisar högre tal på grund av ändrad bokslutslängd). Omsättningen ökade med hela 33 procent, det mesta tack vare ökad kapacitet.

– Dels öppnade vi Motel L i Hammarby Sjöstad 2014. Dels köpte vi två hotell av Rasta i juni 2014, Hotel Garden i Malmö och Hotel Opera i Göteborg, berättar ägaren Uwe Löffler.

Störst var som vanligt Scandic, vars omsättning ökade med 3,8 procent till 4,2 miljarder kronor, dessutom med en vinstmarginal efter finansnetto på imponerande 10,6 procent. I de siffrorna ingår inte Rica Hotels, som redovisas­ separat men under året konverterades till Scandic.

Ett enskilt hotell som växte kraftigt var Hotel Tylösand, plus 14 procent, och det utan att öka kapaciteten. Samtidigt var vinstmarginalen efter finansnetto hög, 14,2 procent.

– Konferensmarknaden var stabil. Jag vet att en del har tappat där, men vi har hittills haft det ganska bra. Och vi hade en bra sommar. Leisuremarknaden ökade, då får vi komplementet på helgerna som vi behöver, säger vd Elisabeth Haglund.

En annan hotellgrupp som ökade var Hotel Birger Jarl (+9,3 procent), inklusive Hotel Tegnerlunden och Hotel Micro som alla ägs av Immanuelskyrkan. Förklaringen ligger bland annat i att Birger Jarl efter en längre tids omfattande renoveringar hade full kapacitet under 2014.

– 2014 blev vårt första normalår efter renoveringsåren. Vi har också byggt ut med sex konferenslokaler, och renoverade de gamla, så nu har vi en konferensavdelning som tar 550 personer. Så vi fick ett nytt verksamhetsområde, säger vd Marianne Hultberg.

Men inte alla växte, 13 av företagen redo­visar minskad omsättning. Ett av dem är First Hotels, som backade med 8,1 procent. Detta trots att gruppen vuxit i antal hotellrum. Orsaken är att First redovisar omsättningen inklusive franchise, vilket ger lägre omsättning än drift i egen regi, samt att man sålde jätte­hotellet Amaranten till Choice under 2013.

Optimismen är påtaglig i branschen. Tylösands Elisabeth Haglund räknar med ökad omsättning även 2015, liksom Ligulas Uwe Löffler.

– Organiskt är 2015 ett bättre år än 2014, för jämförbara enheter. Efterfrågan har varit större, säger Uwe Löffler.

Och under 2016 kommer Ligula växa rejält. Då blir Norse ett dotterbolag, vilket innebär
13 hotell till med en omsättning som 2014 låg på 230 miljoner kronor. Därmed kommer Ligula­ gå från elfte till förmodligen sjunde största hotellgrupp, med en omsättning väl över 600 miljoner kronor. Uwe Löffler ser positivt på konjunkturen.

– Jag ser inte att det ska hända något dramatiskt 2016. Det som möjligtvis oroar är Riksbankens laborerande med räntor. Vår regerings försök att leta skattehöjningar skulle kunna få negativ effekt, men just nu är jag inte oroad.

Marianne Hultberg räknar med att Birger Jarls omsättning ökar med runt 3,5 procent i år, och hon ser inget som tyder på att inte också 2016 blir ett starkt år.

– Det stora antalet rum som tillkommer i Stockholm skulle kunna vara en utmaning, men tidigare år har vi kunnat klara liknande ökningar, så varför skulle vi inte kunna göra det nästa år? Under 2015 växer Stockholms city, och runtomkring, med omkring 800 rum. Även 2016 tillkommer flera hundra rum, säger Marianne Hultberg.

Ett orosmoment tycker hon är att den största efterfrågeökningen kommer från privatsegmentet, eftersom det innebär risk för prispress.

– Stockholms snittpriser har stått still ett tag nu. Hur vi ska få upp priserna tycker jag är en utmaning.

”Trend att fastighetsägare tar över”

2014 var okej – men 2015 blir bättre, säger Choice Hotels koncernchef Torgeir Silseth. Nästa år öppnar kedjan flera nya hotell. Men han ser en trend att fastighetsägarna allt oftare väljer att driva hotellen själva.

2014 växte Nordic Choice Hotels med 5,7 procent och ligger med en omsättning på 3,7 miljarder kronor kvar som Sveriges näst största hotellgrupp efter Scandic. Vinstmarginalen var 4,4 procent och koncernchef Torgeir Silseth tycker att året var okej.

– 2015 blir bättre än 2014. Vi kommer att öka omsättningen med cirka 500 miljoner kronor, säger Torgeir Silseth.

Han betecknar 2015 som intensivt: bolaget har sålt restaurangverksamheten i Friends Arena, stängt Quality Hotel Selma Lagerlöf, fördubblat kapaciteten i Quality Hotel Globe och lämnat driften av Quality Hotel Prince Philip till fastighetsägaren Pandox.

– Vi kom inte överens om något nytt hyreskontrakt, då valde Pandox att hellre driva det själv.

Är det en trend, eller är det bara Pandox som gör det?
– Det är Pandox, men de är stora, så då är det en trend. Man kan säga att det är sånt som händer i ett lågräntescenario, där kostnaderna för att äga en fastighet är så låg.

Enligt Torgeir Silseth är Stockholm inne i en rekordmarknad just nu, Göteborg har haft en bra utveckling, trots massvis av ny kapacitet de senaste åren, och öppnandet av Clarion Hotel & Congress Malmö Live i maj har gått över förväntan.

– Under 2016 öppnar vi nytt i både Norrköping och Göteborg, vi öppnar Quality Hotel View i Malmö, och vi har köpt in oss i flera hotell Borås, så det händer ganska mycket. Vi måste ju hålla huvudägaren sysselsatt så att han kan köpa nya kostymer och göra sina stunts till alla hotellöppningar.

Helsingborg har fått ett nytt hotell

Den 15 september öppnade Radisson Blu Metropol Hotel med sina 205 rum i Helsingborg. Det är det första nya hotellet i Helsingborg på 25 år – och innebär comeback för Radisson i stan. Hotelldirektör Mikael Wennerström fick en succéartad första vecka.

Hur har den första tiden varit?
– Helt osannolik. Vi hade fullt i natt, vi har fullt i dag och det är fullt i morgon. Och i lördags hade vi nästan fullt, så söndagsfrukosten var en test. Det är alltid ett litet orosmoment, hur frukostarna ska gå när det är mycket folk, men det gick jättebra.

Har ni lagt er lågt prismässigt?
– Nej, men vi har inte heller lagt oss högt. Vi har sagt att vi inte ska vara kaxiga i början, men märker vi att det är bra bokat kommer vi inom en snar framtid lägga oss på den nivå vi vill nå. Vi har haft badminton-VM för veteraner i stan, och det har absolut hjälpt oss. Men det här visar att det finns behov för ett hotell till.

Hur ser det ut framöver?
– Det som ser bra ut är konferenser och en del grupper. Men det har gått för kort tid för att ens kunna prata om december. Oktober ser helt okej ut, bättre än vi prognostiserat.

Vad säger gästerna?
– De är grymt nöjda. Visst, vi hade missat att golvvärmen inte var påslagen i något badrum. Men de gillar frukosten, det är många som har kommenterat.

Vad säger helsingborgarna?
– Vi hade fullt i krogen första kvällen. Vi hade garderat oss med att ha för mycket personal, men de fick fullt upp att göra allihop. Första lunchen hade vi i går, och idag var det knökfullt. Vi fick säga nej till ett 30-tal personer.

Se hotelltoppen nedan.

Hotelltoppen

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024