Annons:

Kursen är klar

En gräddfil mot toppen som lätt skapar avundsjuka bland per- sonalen. Men också ett effektivt sätt för hotellföretagen att skaka fram högutbildade chefer. Att vara trainee är en balansgång. Var ambitiös, visa framfötterna men tro inte att du är något.

Ursäkta att jag stör men det
gäller kvinnan i rum 310 igen. Vi sitter i Scandic Hotel
Malmens restaurang på Söder i Stockholm och talar med
hotellchefen Anna Swärd när en receptionist kommer in.
En vild fest har resulterat i ett vandaliserat rum och nu är
frågan vem som ska stå för notan. En kontrovers
som pågått hela dagen. Innan Anna Swärd reser
sig berättar hon kort om kvinnan vars lägenhet brunnit
och som därför genom försäkringsbolagets försorg
bott en natt på hotellet. En tragisk historia säger
hon och ger sig iväg för att tala med kvinnan i rum
310.

Väl tillbaka några minuter senare suckar hon och
slår ut med armarna.

– Som hotellchef får man ta hand om många udda
saker och allt är inte så skoj.

Anna Swärd är en av tio elever som avslutade Scandic
Hotels traineeprogram i mars i år. Ett utbildningsalternativ
som innebär en snabb väg uppåt i karriären
och som därför passar henne som handsken.

Malmens chef visar sig nämligen vara ytterst målmedveten.
Ända sedan hon började som reseledare i österrikiska
Alperna för tio år sedan har siktet varit inställt
på en karriär inom hotellbranschen. Reseledarjobbet
följdes av fyra år som ansvarig får driften av
ett litet pensionat i Saalbach. Tiden i Österrike beskriver
hon i dag som ”väldigt kul och lärorik”, men utan utbildning
försvåras möjligheterna att jobba sig uppåt
i hotellhierarkin varför hon till slut sökte sig till
Hotell- och Restaurangskolan i Göteborg. Det blev tre år
i skolbänken varav det sista förlades i skotska Edinburgh
där hon parallellt med studierna jobbade extra i en hotellreception.
Allt för att samla erfarenheter för den framtida karriären.

– Inget jag har gjort har varit en tillfällighet. Allt
har haft en tanke, säger hon.

Med en färsk fil.kand. i Hospitality Management i bagaget
tog hon för drygt ett år sedan nästa steg på
den utstakade vägen och sökte till Scandics traineeprogram.

– Jag visste att det var en bra utbildning och ett bra sätt
att snabbt få en chefstjänst och tvekade inte en sekund
när jag antogs, säger hon.

Nu är hon alltså hotellchef och inom två-tre
år ska det ska stå hotelldirektör på hennes
visitkort enligt planen.

– Jag vill absolut inte låta stöddig, men det är
ingen hemlighet att målet för alla traineer är
att bli hotelldirektör. Det är ju till och med syftet
med utbildningen, säger hon.

Joachim Högefjord på Scandic Hotel Anglais i Stockholm
city avslutade också sin traineeutbildning i mars, och även
han är nu hotellchef. Civilekonomen som jobbade extra som
nattportier på ett hotell i Karlstad under högskoleutbildningen
– hur hamnade han egentligen här? Innan han svarar på
frågan tänker han efter en lång stund. Sedan
skrattar han.

– Det är verkligen en slump. För många är
den här branschen ett kall. Så är det inte för
mig. Jag hade faktiskt inga funderingar på hotellbranschen
efter utbildningen utan var närmast på väg in
i IT-världen. Men så fick jag syn på en annons
där Scandic sökte traineer. Jag tyckte att det lät
spännande och slängde in en ansökan. Det ångrar
jag inte i dag.

Dyrt program

Hotellbranschen började så smått
repa sig efter lågkonjunkturen i början av 1990-talet.
Efter några katastrofala år som innebar att branschens
totala personalstyrka nästan halverades vågade man
åter blicka framåt och tala om nyanställningar.
Scandics ledning med den nya VD:n Roland Nilsson i spetsen ville
dessutom stärka kompetensen och få in nytt tänkande
i företaget. Hur detta skulle lösas stod högt på
dagordningen under en rad möten och snart tog ett nytt traineeprogram
form. Enligt programförklaringen var syftet att säkerställa
tillgången på framtida ledare i organisationen.

– Av tradition har man gått den långa vägen
till olika chefspositioner. Men nu var det nya tider och vi behövde
ny kompetens i företaget, säger Ken Hopper hotelldirektör
på Scandic Hotel Järva Krog som varit med om att arbeta
fram traineeprogrammet sedan 1996.

Programmet påbörjades 1995 och sedan dess har tre
kullar och sammanlagt 39 potentiella hotelldirektörer lämnat
Scandics traineeprogram. Av dessa är drygt hälften –
23 personer – kvar i företaget i dag. Resten har slutat och
tagit med sig kunskapen Scandic kostade på dem till andra
arbetsplatser.

– Traineeprogrammet är mycket kostsamt för oss och
därför är det naturligtvis inte bra att folk slutar
när utbildningen är klar. Det innebär en förlust
av såväl pengar som kompetens, säger Ken Hopper.

För att få behålla sina påläggskalvar
ges dessa fast anställning direkt när utbildningen börjar.
Som färdiga traineer garanteras de dessutom en arbetsledande
befattning. Förr eller senare ska kanske tilläggas.
För sex av tio traineer i den senaste kullen väntade
jobb direkt efter utbildningen. Två slutade och två
är sysselsatta med varsitt projektarbete i väntan på
”riktiga jobb”.

– Vi gör en bedömning av behovet av nya chefer och
anpassar antalet traineeplatser därefter. Alla ska ha en
arbetsuppgift efter utbildningen men man måste vara beredd
att flytta. De två som inte har jobb i dag har det garanterat
inom en snar framtid. Det ligger i allas intresse, säger
Ken Hopper.

Många sökande

Att Scandics traineeprogram är populärt
råder det inget tvekan om. Till första omgångens
16 platser kom det in cirka 1 000 ansökningar. Flertalet
var dock obehöriga och sedan dess undviker man att annonsera
i dagspress och inriktar sig i stället mot universitet och
högskolor samt fackmedia. Ändå ramlade det vid
senaste antagningen in över 500 ansökningar till de
tio platserna.

Kraven på de sökande har varierat något genom
åren. Första kullen skulle vara civilekonomer. Och
som ett led i att Scandic ville ha in nytt blod i företaget
var det ingen nackdel om den sökande saknade branscherfarenhet.
Det senare visade sig vara ett misslyckat drag då vissa
hade en alltför glamorös bild av hotellbranschen och
inte förstod vad de gav sig in i, säger Ken Hopper.

Sedan dess gäller att den sökande ska ha erfarenhet
från hotell- och restaurangbranschen. Akademisk utbildning
är fortfarande ett krav men det måste inte vara i ekonomi.

Traineeprogrammet omfattar ett år och är praktiskt
inriktat. Tiden tillbringas till största delen på ett
hotell vars hotelldirektör fungerar som en mentor.

Tanken är att deltagarna ska lära sig hela hotellverksamheten,
från hur sängarna bäddas till att ta fram en marknadsplan.
Praktiken ute på fältet varvas med en del föreläsningar
om allt från företagsekonomi, till psykologi, ledarskap
och personlighetsutveckling.

Mot slutet gör deltagarna ett projektarbete och samtidigt
ges han eller hon egna ansvarsområden i driften av hotellet.

Både Anna och Joachim säger att de är nöjda
med programmet. De återkommer till omdömen som seriöst
och givande. Båda kände dock en viss frustration över
att behöva gå vid sidan under en så lång
tid utan att ha ett eget ansvarsområde. Och båda menar
att det är helt avgörande att ha en bra mentor. En som
vet vad traineeprogrammet innebär. Alla gör faktiskt
inte det berättar Joachim.

– När vi skulle placeras var det någon som sa:
Jag kan ta en om det är gratis. Men den inställningen
är ovanlig i dag. Bara de bästa hotelldirektörerna
får vara mentorer.

Konflikter med personalen

Satsningen på traineer har dock inte löpt
helt friktionsfritt. Personer som varit anställda på
företaget i många år har upplevt traineeprogrammet
som en gräddfil mot hägrande chefsposter och känt
sig snuvade på möjligheten till en egen karriär.
Konflikter och avundsjuka har kommit som ett brev på posten.

– Visst har det uppstått schismer. Därför
måste du som trainee vara ödmjuk och ha en försiktig
framtoning. Problemen var störst i den första kullen
som saknade branscherfarenhet och som kanske gick på lite
för hårt i sina ambitioner att visa sig duktiga. Nu
fungerar det bättre, säger Ken Hopper.

Anna känner till kritiken även om hon personligen
inte stött på någon avundsjuka. Också Hotell-
och restaurangfacket, HRF, har noterat problemet.

– Traineeprogrammen är i grunden ett bra sätt att
locka folk till branschen och de här problemen var större
för några år sedan. Men det är viktigt att
hotellföretagen inte bara satsar på folk utifrån,
utan även på den egna personalen, säger Birgitta
Kihlberg, andre ordförande i HRF.

Detta insåg man även på Scandic och drog
för ett år sedan även igång ett utbildningsprogram
för redan anställda medarbetare. Det så kallade
aspirantprogrammet är mer teoretiskt inriktad än traineeprogrammet
men huvudsyftet är detsamma – att skola framtida chefer.
För att vara behörig som aspirant måste man ha
jobbat minst tre år i företaget samt ha erfarenhet
från någon arbetsledande funktion. Dessutom är
eftergymnasial utbildning en fördel och basutbildningarna
i Scandic Business School ett måste.

– Vi gör ett uppehåll med traineeprogrammet till
minst hösten år 2000 och satsar i stället helt
på aspiranterna. Anledningen är helt enkelt att vi
har duktigt folk i de egna leden, säger Marie Hallander Larsson,
utbildningsansvarig hos Scandic.

Fler har upptäckt möjligheten

Det är inte bara Scandic som upptäckt möjligheten
att vaska fram nya chefer genom traineeprogram. First Hotels,
som haft den är utbildningsformen sedan 1995, har nyligen
annonserat efter adepter till nästa kull som börjar
i september. Programmet syftar till att få fram mellanchefer
och de sökande ska ha en akademisk utbildning. Till skillnad
från Scandic kräver First ingen branscherfarenhet och
även interna ansökningar välkomnas.

På Radisson SAS arbetas det just nu för fullt med
att forma ett traineeprogram där målsättningen
är densamma som för Scandic och First, nämligen
att få fram nya chefer. Tanken är att både interna
och externa förmågor med högskoleutbildning ska
vara behöriga att söka de två traineeplatserna
som kommer att erbjudas varje år med start nästa höst.
Andra exempel på hotell med traineeutbildning är Provobis
Hotel & Restaurants samt Mornington Hotels. Här är
det dock inte chefer som ska formas. Hos Provobis inriktar man
sig mot försäljning medan Morningtons elever utbildas
till att bli hotellassistenter.

-Vårt program är öppet för alla som gått
gymnasiet. Det fungerar som ett första steg in i branschen,
säger Magnus Olson, VD för Mornington Hotels.

Hotellchef Anna Swärd som tog sitt första målinriktade
steg i resebranschen för tio år sedan har haft en jobbig
dag. Det började med en väskstöld redan vid frukosten
och sedan har det gått i ett. Möten, intervju och så
kvinnan i rum 310.

– Allt tränade vi inte på som traineer, konstaterar
hon.

TN 5/99

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024