Annons:

Var tredje USA-linje nedlagd

Utbudet av direktflygförbindelser mellan Norden och USA har minskat med 28 procent som en effekt av höstens dramatiska världshändelser.

Det är nästan dubbelt så mycket jämfört med det totala antalet nedlagda linjer mellan Europa och Nordamerika, där minskningen uppgår till 15 procent. Det visar en analys, som redovisade på flygseminariet Flyg med Framtid, av den amerikanske flyganalytikern Craig B Jenks. I dag finns åtta dagliga nonstopförbindelser till USA från nordiska flygplatser. Sommaren 2000 var antalet 12.
– Den minskande kapaciteten är negativ både för turismen och affärslivet, som är beroende av och gynnas av ett maximalt resande, menar Jenks.
Delta och American Airlines drog in sina Stockholmslinjer omedelbart efter terrordåden, eftersom dessa är mindre lönsamma än många andra Europalinjer. Det har sin grund i att en biljett för en business class-resenär som flyger Stockholm-New York kostar hälften så mycket som en motsvarande biljett från London, 2 000 dollar jämfört med 5 000 dollar.
– Ju längre österut flygplatsen ligger ju större är risken för prisdumpning. Det gör trafiken mindre intressant ur lönsamhetssynpunkt, konstaterar Jenks.
Han tror inte att de amerikanska bolagen återupptar några skandinaviska rutter förrän den amerikanska inrikesmarknaden tagit fart igen och bolagen återfått finansiell styrka. Hans analys visar också att det är de nya non-stopförbindelserna från Europasom fått stryka på foten. 17 av 27 nya transatlantiska flyglinjer som startades i somras har lagts ner.
Katarina Eriksson
fakta USA-LINJERNA SOM FÖRSVANN
Flygkapaciteten mellan Nordamerika och Norden har minskat med 28 procent sedan 11 september. Följande linjer har lagts ner (N) eller fått reducerat antal avgångar (R).
SAS: Oslo – New York (N)
Köpenhamn – New York (R)
DELTA: Stockholm – New York (N)
AMERICAN: Stockholm – Chigaco (N)
ICELANDAIR: Reykjavik – Halifax (N)
FINNAIR: Helsingfors – New York (R)

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024