Annons:

SAS slår tillbaka mot Ryanair

2001 var SAS värsta år någonsin. Förlusten före skatt blev 1,8 miljarder kronor exklusive reavinster. Året innan gick flygbolaget med 1,3 miljarder i vinst.

– Första kvartalet var i linje med våra förväntningar. Sedan blev det bara sämre och fjärde kvartalet blev det ett katastrofresultat, säger Gunnar Reitan, finansdirektör på SAS.
Den kraftiga nedgången i affärsklassen har drabbat SAS, som har en för branschen hög andel affärsklass, hårt. I turistklassen vände det något i december och januari. Men i affärsklassen syns ännu inga tecken på ljusning.
– Minskningen av affärsresandet beror inte bara på konjunkturnedgången utan på en beteendeförändring i marknaden. För att möta detta ska vi presentera ett helt nytt kunderbjudande, främst på kortare linjer, säger vice koncernchef Marie Ehrling.

För närvarande pågår ett frenetiskt arbete med det nya kunderbjudandet, som presenteras senare i år. SAS går igenom till exempel produktion, upplägg, frekvenser, pris och servicegrad.
Lågprisbolagen vinner mark på de andra flygbolagens bekostnad. Nu tar SAS tar upp kampen med Ryanair och introducerar billiga biljetter till London under våren. Lägsta priset är 490 kronor exklusive skatt från Stockholm. Även från Köpenhamn och Oslo erbjuds lågprisresor. Fler priskampanjer kommer under våren.
Men fortfarande råder stor osäkerhet beträffande marknadsutvecklingen.
– Jag tror på en vändning först under andra halvåret i år. Även om resultatförbättringsprogrammet kommer att ge stora effekter i år kommer SAS resultat i år bli negativt, säger koncernchef Jörgen Lindegaard.
Karin Starkman Ahlstedt

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024