Annons:

Tveksamt om Gothia Airlines kommer i luften

Gothia Airlines som skulle starta omfattande regionalflyg från Göteborg den 11 mars kom aldrig i luften.

Men bolaget har redan trumpetat ut ett nytt startdatum för flygningarna. Fast branschbedömare ställer sig mycket tveksamma till satsningen.
Flygexperten Bo Sehlberg varnar i sitt nyhetsbrev Flygrevyn Express för bolaget.
– Själv skulle jag vara mycket försiktig med förskottsbetalning till Gothia Airlines och om jag ändå valde bolaget bara köpa enkelbiljetter, skriver Sehlberg.
En anledning är att Gothia Airlines ägare Ove Petersson låg bakom flygbolaget Viking Airways 1997 – ett bolag som gick i konkurs med sex miljoner i skulder innan det hann börja flyga.
Han hade då ingen tidigare erfarenhet av flygbranschen.
Ekonomisk brottslighet
I början på 90-talet dömdes Ove Pettersson dessutom till två års fängelse för grov ekonomisk brottslighet och belades med flera års näringsförbud.
De sex planerade reguljärlinjerna från Landvetter omfattar Trondheim, Karlstad, Norrköping, Ronneby, Stavanger och Bergen. Men till skillnad från Viking Airways är Gothia Airlines inte ett traditionellt flygbolag, utan ett marknadsföringsbolag som i sin tur anlitar en flygoperatör som sköter trafiken. Samma affärsmodell använder Gotlandsflyg.
Danskarna drog sig ur
Reguljärlinjerna skulle trafikeras av det danska flygbolaget NewAir, men bolaget drog sig ur efter bristande ekonomiska garantier och invändningar från Landvetters flygplats.
Men i samband med TUR-mässan presenterade Gothia Airlines en ny flygoperatör och nya startdatum för linjerna.
Peter Jansson, chef för Gothia Airlines flygverksamhet, menar att Landvetters flygplats inte har rätt att neka bolaget att starta flygningar och att det finns ekonomiska garantier.
Enligt honom har Gothia Airlines också betalat tillbaka alla pengar till resenärer som bokat och betalat biljetter till de inställda flygningarna i mitten av mars.
Travel News har inte lyckats nå Ove Petersson och Peter Jansson vägrar kommentera ägarens tidigare misslyckade flygsatsning.
– Det går inte att jämföra Viking Airways 1997 med Gothia Airlines i dag.
KATARINA ERIKSSON

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024