Annons:

Flygpriser kan orsaka handelskrig

Kommer nästa handelskrig mellan USA och EU handla om flygbiljetter? EU-kommissionen vill införa en regel som riktar sig mot flygbolag utanför EU som gynnas av subventioner från regeringarna.

– Reglerna som kommissionen nu föreslår kommer att ge EU ett instrument att se till att våra flygbolag får en likvärdig situation, säger Loyola de Palacio, kommissionär inom Energi och Transportområdet.
Bakgrunden är att den amerikanska regeringen har gett den inhemska flygindustrin stöd på 50 miljarder kronor efter den 11 september förra året. EU-kommissionen menar att vissa amerikanska flygbolag har kunnat sänka sina priser på flygningar till Europa tack vare stödet.
– Våra flygbolag kompenserades bara för förluster med direkt koppling till attackerna, säger den amerikanske regeringstalesmannen Bill Wanlund.
Hans Ollongren, chef för myndighetsfrågor på SAS, är förbryllad över förslaget och tycker inte att de amerikanska bolagen betett sig på ett otillbörligt sätt.
– EU-kommissionen godkänner att bolag som Air France och British Airways får ersättning. Det amerikanska stödet var visserligen enormt mycket större, men hela amerikanska luftrummet var stängt och infrastrukturen lamslagen.
Enligt Ollongren finns däremot exempel inom EU på prisdumpningar.
– Till exempel SN Brussels har också använt stadsstöd till att dumpa priser. Förslaget kan möjligtvis gälla bolag utanför EU till exempel Swiss som fått stora statliga stöd och som sänkt priserna.
Kommissionen har inte gett några närmare detaljer om hur reglerna ska utformas. Analytiker spekulerar om någon form av flygplansskatt eller högre landningsavgifter. För att förslaget ska gå igenom krävs godkännande både av EU Parlamentet och EU:s medlemsländer.
Karin Starkman Ahlstedt

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024