Annons:

Gubbar styr hotell-Sverige

Makten över hotell-Sverige ligger i händerna på svenskfödda män i 50-årsåldern som bor i Stockholm. Många av de större hotellkedjorna har inga kvinnor alls i styrelsen. Det visar tidningen Restauratörens kartläggning av styrelserna i de 50 största hotell- och restaurangföretagen.

Den svenska hotellvärlden skiljer sig inte från de flesta svenska företag. I toppen återfinns få kvinnor och invandrare – och männen som styr har en relativt hög medelålder. Undersökningen visar att:
– 22 procent av styrelseledamöterna är kvinnor
– var tionde styrelseordförande eller vd är kvinna
– nio av tio styrelseledamöter är svenskar. Några av dem har dock utländsk bakgrund, antingen genom att de själva har invandrat hit eller att de är barn till invandrare.
Många av de stora hotellkedjorna har ingen kvinnlig representation i styrelsen. Hit hör Hilton/Scandic Hotels, Choice Hotels Sverige, Skistar, First Hotels, Strömmagruppen och Rica City Hotels.
Stor kvinnlig närvaro finns det däremot i styrelserummet hos Grand Hôtel Holdings, där fyra av nio styrelseledamöter är damer med ordföranden och styrelseproffset Peggy Bruzelius i spetsen.
I Sheraton Stockholms styrelse sitter vd Dorthe Thing och en ledamot i Radisson SAS styrelsetrojka är kvinna, ekonomichefen Monica Stendahl. Elite Hotels och hotellfastighetsföretaget Capona har också tvåkönade styrelser. Hotell- och restaurangbranschen domineras också av stockholmare. I regionen bor cirka 20 procent av Sveriges befolkning, men drygt hälften av alla de undersökta styrelseledamöterna.
KATARINA ERIKSSON

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024