Annons:

Barnfonden varvar upp

Resebranschens barnfond växer. Hittills har branschföretag och medarbetare skänkt 11 miljoner kronor till nödlidande barn runt om i världen.
– Men nu ska vi sätta ordentlig fart på verksamheten. Hittills har vi mest fått bidrag från resebyråerna. Vi hoppas på fler hotell, rederier och flygbolag, säger två av grundarna och ideella eldsjälarna Göran Linder och Mats Ekholm.
Starten skedde 1988, då tolv vd:ar på en studieresa till Tibet skrämdes av de outhärdliga förhållanden bland föräldralösa barn, och bildade Rese- och turistindustrins barnfond. Vd:arna åkte hem och sedan dess sätter personalen 30 kronor i månaden mot att företaget skickar lika mycket till barnfonden.
Hittills har bland annat elva hus för föräldralösa barn byggts i samarbete med SOS Barnbyar runt om i världen.
– Vi är stolta när vi kan säga att 97 procent av alla bidrag har nått nödlidande barn, säger den förre Trivselresor- samt First Tour-vd:n Mats Ekholm.
Göran Linder, tidigare vd i egna resebyrån Linders, sitter i SOS Barnbyars styrelse sedan 19 år, så samarbetet med barnbyarna föll sig naturligt. Andra hjälpprojekt har rört sig om ett barncancersjukhus i Rumänen och en internatskola för handikappade i Kenya.
– Vi kommer att gå in mer och mer för egna projekt vid sidan av SOS, men vi gör det enbart när vi hittar samarbeten med personer som vi kan lita på till hundra procent, säger Göran Linder.
Ett sådant pågående projekt är det centrum för hörselskadade och döva som svenskan Gun-Britt Raguz bygger upp med sin man Tony i Kenya.
– Vi betalar biljetten för svenska läkare som ideellt åker ned och hjälper till med hörselundersökningar. Vid det senaste besöket fick tre barn, som stämplats som dövstumma,
hörselapparater utprovade av Umeåläkaren Claud Laurent. Deras liv förändrades på en enda minut, säger Göran Linder stolt.
Stort tillskott
Ett stort tillskott är de drygt 500 000 kronor som Bengt Bengtsson skänkte från den fond Fritidsresor instiftade till hans ära. Fritidsresors nuvarande koncernchef Anders Holst har lovat att fonden ska fyllas på efterhand.
– I den första utbetalningen stöttade vi svenska rullstolsbundna ungdomar som fick utrustning och kunde tävla i rullstols-EM, säger Mats Ekholm.
En annan viktig inkomstkälla för barnfonden är deltagaravgiften för den årliga ”walk about”-en i Stockholm, där branschanställda med familjer gör en vandring i historisk miljö. Årets walk about genomförs den 31 augusti och anmälan sker enklast via hemsidan www.barnfonden.nu.
ULF WALLIN

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024