Annons:

Gothia Airlines i konkurs

Efter flera stormiga turer gick det virtuella flygbolaget Gothia Airlines i konkurs i slutet på juni. Och nu vill Luftfartsverket skärpa kontrollen över dessa försäljnings- och marknadsbolag som är ett nytt fenomen på den svenska flygmarknaden.

– De här bolagen börjar i fel ände när de säljer biljetter innan de ens har avtal med något flygbolag, säger Annika Jardemark på avdelningen Luftfart & Samhälle.
Gothia Airlines presenterades i höstas med storstilade planer på att bli ett nytt lågprisflyg både på den svenska inrikesmarknaden och internationellt. Men sedan flera branschexperter varnat för ägaren Ove Peterssons tidigare affärsmetoder drog sig finansiärer och tänkta samarbetspartners ur en efter en. Premiärturerna fick ständigt flyttas fram.
Andra virtuella flygbolag är MyAir, som skjutit upp sina Thailandsflygningar med flygbolaget PB Air till vintern, samt GoodJet och Gotlandsflyg. LFV utreder tillsammans med Konsumentverket, Svenskt flyg och Kammarkollegiet hur kontrollen över dessa flygbolag ska förbättras.
– Vi vill inte hindra dessa lågprisbolag från att etablera sig. Men resenärerna måste vara medvetna om under villkor flygningarna sker och ha garantier för att det sköts seriöst, säger Annika Jardemark.
Svenskt flyg förespråkar en auktorisation av agenter som säljer reguljära flygbiljetter och möjlighet till ”hämta hem” försäkringar.
ULF WALLIN/KATARINA ERIKSSON

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024