Annons:

Trendbrott för krisdrabbat SAS

De stora europeiska flygbolagen har fått ny luft under vingarna och kostnadsjakten har börjat ge resultat. Men lågprisbolagens kraftiga tillväxt är fortfarande ett hot att räkna med.

Efter att Lufthansa, British Airway och KLM redovisat positiva siffror i de senaste resultatrapporterna var det SAS tur att överraska marknaden positivt med en vinst före skatt på drygt en miljard för andra kvartalet (167). Det fick börskursen att omdelbart skjuta i höjden med uppåt med 15 procent.
Det var ett efterlängtat trendbrott för SAS som två kvartal i rad presenterat katastrofresultat. Men med förlustsiffrorna för januari-mars i bagaget blev en resultatet för halvåret negativt, -407 miljoner (220). Omsättningen ökade under andra kvartalet med 30 procent till 17,8 miljarder kronor.
– Det andra kvartalet var bättre än vi räknat med men långt ifrån tillfredsställande. Åtgärdsprogrammen går enligt plan. Men vi är bara i början på den stora turnaround-process som ska få upp SAS i en annan division lönsamhetsmässigt än i dag, säger koncernchef Jörgen Lindegaard.
Både kabinfaktor och yield utvecklades bättre än förväntat under april-juni. Hel-årsprognosen justerades upp till följd av den starka kvartalsrapporten och nu räknar SAS med ett positivt resultat före skatt, exklusive reavinster. Målet är ett resultat före skatt på 5-6 miljarder kronor år 2004.
Samtidigt som SAS med stor möda kämpar sig ur krisen fortsätter lågprisbolaget Ryanair sin framgångsrika resa. Vinsten ökade rekordartat, med hela 68 procent, till 39 miljoner Euro under januari till juni och flygbolaget gick för första gången över gränsen 1 miljon passagerare per månad. Målet är runt 20 miljoner passagerare år 2003/2004.
KARIN STARKMAN AHLSTEDt

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024