Annons:

Haares detaljstyrningskrämde bort Madison

Ägaren Amsund Haares ovilja att släppa smådetaljer ledde till sprickan med First Hotels vd Tuomas Madison.

– Om Asmunds krav på nedskärningar genomförs så kan First inte nå de mål som vi satt upp, förklarar Tuomas Madison sitt oväntade och omedelbara avhopp från den norskägda hotellkedjan.
Ny vd blir istället Jonas Ridderström, som hämtas från First Hotel i Linköping. Ridderström utsågs som årets hotelser inom koncernen förra året och säger att han kommer att arbeta vidare med Tuomas Madisons idéer.
Madison kom från British Airways hösten 2000. Tillsammans med främst Johan Michelson har Madison legat bakom omprofileringen av First Hotels till ett genomtänkt livsstilskoncept.
Tillsammans med Asmund Haare, som äger 98 procent av Firstkoncernen (även fastighetsbolaget Host samt driftbolagen Tribe och Kentira) var arbetsplanen att First skulle växa från dagens 64 hotell till 150 hotell 2005 under mottot ”The leading hotel brand provider”.
Men mitt i utvecklingsarbetet hoppar alltså nyckelspelaren Tuomas Madison av. Det fjärde chefsavhoppet inom två år efter Frank Fiskers, Thomas Engelhart och Johan Kukacka.
– Vi alla är starka personligheter som efter en tid krockat med Asmund Haare när det gäller hur Firsts planer ska förverkligas, konstaterar Tuomas Madison.
– Mitt motto är att man måste ha kul på arbetsplatsen. Med en idrottsliknelse blir det därför svårt om jag som lagledare inte längre får bestämma min egen laguppställning. Det funkar inte om klubbordföranden plötsligt går in och pekar vilka som ska lämna planen och vilka ersättarna ska vara.
Ekonomiskt kommer varumärkes- och franchisegivarbolaget First Hotels enligt prognoserna att uppvisa en liten vinst i år. Mycket tack vare de rullande franchiseavtalen. Däremot har driftsbolaget Tribe drabbats tuffare av konjunkturnedgången. Den finansiella styrkan finns främst i fastighetsbolaget Host som åter visar ett positivt driftsresultat.
ULF WALLIN

Kommentarer är stängda.