Annons:

SAS kan tvingas höja biljettpriset

Att flyga med SAS eller Braathens bör vara dyrare än konkurrenten Norwegian Air Shuttle, eftersom de två etablerade bolagen har bättre kapacitet och service.Det anser norska Konkurransetilsynet och menar att det annars kan vara olagliga subventioner på konkurrensutsatta flyglinjer.

Bakgrunden är att SAS vill sänka biljettpriserna på sträckor där Norwegian konkurrerar. Konkurransetilsynet utvärderar möjligheten att utfärda ett tillägg som innebär dyrare SAS/Braathensbiljetter på dessa sträckor.
– Vi samlar systematiskt in prisuppgifter för att se hur SAS reagerar på den nya konkurrenten, säger avdelningsdirektör Lasse Friström på Konkurransetillsynet till norska Aftenposten.
Målet för myndigheten är att hindra SAS att pressa Norwegian Air Shuttle genom så kallad kors-subsidering, alltså att bolaget sänker priserna på linjer med konkurrens, och höjer på linjer utan konkurrens. SAS genomförde sina prissänkningar i augusti på vissa sträckor så att SAS-Braathensbiljetterna till och med skulle bli billligare än den nya lågkostnadskonkurrentens.
Just nu pågår en rättsprocess i Tyskland, där Lufthansa har tvingats till 30-procentiga prisökningar på sträckan Berlin-Frankfurt, jämfört med nya lågpris-uppstickaren Germania.
– Vi har kopplat in egna jurister för att utvärdera beslutet i Tyskland. Det norska Konkurransetilsynets pålagor kommer att verka hämmande på SAS, eftersom vi anser att prissättningen är ett av de främsta konkurrensmedlen, säger SAS pressinformatör Siv Meisingseth till Aftenposten.
ULF WALLIN

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024