Annons:

EU-dom öppnar för ökad flygkonkurrens

EU-domstolen stoppar Sveriges och sju andra länders "Open skies-avtal" med USA. Det svenska avtalet har inneburit att bara svenska och amerikanska flygbolag har rätt att flyga mellan USA och Sverige.

Enligt EU:s jurister strider sådana avtal mot EU:s etableringsrätt genom att det förhindrar flygbolag från andra EU-länder att etablera sig på sträckorna.
Förutom Sverige berör EU-beslutet även de open skiesavtal som Danmark, Finland, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Österrike och Luxemburg träffat med USA.
EU-kommissionen har ända sedan 1998 velat stoppa de bilaterala avtalen och nu fått rätt i domstolen. EU-kommissionens vill själv få rättigheterna till gemensamma förhandling för alla EU-länder gentemot USA. Kommissionens slutmål är att alla europeiska bolag får rätt att flyga från samtliga flygplatser inom EU, och i det här fallet även till USA och även på den amerikanska inrikesmarknaden.
Om EU får förhandlingsrätt gentemot USA och lyckas med ett gemensamt avtal bedöms det kunna underlätta fusioner mellan europeiska flygbolag på den överetablerade flygmarknaden i Europa.
Richard Branson, ägare till Virgin Atlantic, tycker att domen är bra:
– Vår vision är en totalt avreglerad marknad där vem som helst får flyga var som helst och det inte finns några begränsningar för bolagssammanslagningar.
Många av de nationellt styrda flygbolagen har hittills föredragit nationella avtal med USA. Det har säkerställt att flygbolagen sluppit konkurrens från utländska bolag på de lönsamma Atlantflygningarna.
EU-kommissionären Loyola de Palacio är nöjd med domstolsutslaget.
– Europa har tolv flygbolag med globala ambitioner. Det är möjligt att vi inte kan behålla alla. Den europeiska marknaden har varit alltför fragmenterad. Det har lett till handlingsförlamning i branschen, kommenterar hon.
ULF WALLIN

Kommentarer är stängda.