Annons:

SAS-ledning utan löneökning

SAS-ledningen har kommit överens om att frysa sina löner under 2003. Förhandlingar pågår också med de fackliga organisationerna för att försöka få övrig personal, förutom de inom hotell- och dotterbolag inom flyg, att avstå från löneökningar.

– Det är att överdriva att säga att förslaget mötts av stor entusiasm. Men om vi ska kunna gå från ett förlusttyngt 2002 till ett bättre 2004 kan vi inte öka personalkostnaderna. Att frysa lönerna kan ge runt 500 miljoner kronor, säger SAS koncernchef Jörgen Lindegaard.
Lönestoppet är bara en liten del i den stora kostnadsjakten som pågår i SAS. Samtidigt som SAS presenterade en helårsförlust före skatt på 450 miljoner (-1140) meddelade flygbolaget planer på ytterligare sparprogram, förutom de tidigare programmen på sammanlagt knappt 13 miljarder kronor.
Ett omfattande analysarbete har påbörjats som beräknas bör bli klart under våren.
– De åtgärdsprogram vi genomför går enligt plan, men med tanke på den osäkra marknadssituationen är de inte tillräckliga, säger Jörgen Lindegaard.
Målet är att minska enhetskostnaden ytterligare, primärt inom Scandinavian Airlines, för att kunna möta den ökande konkurrensen både från lågprisbolag och andra europeiska nätverksbolag.
Lönsamheten fortsätter att pressas av att affärsresenärerna sviker. Under förra året innebar förändringen av passagerarmixen 3,5 miljarder i intäktsminskningar för SAS Airlines. Pressen på yielden, som accelererade under kvartal tre och fyra förra året, har fortsatt under början av 2003.
Andelen i business class på Europalinjerna har minskat från knappt 40 procent i mitten av nittitalet till 24 procent år 2002, vilket är fyra procentenheter lägre än året innan. De största problemen i koncernen står SAS Airlines för. Såväl Braathens som Air Botnia och Wideroe gick med vinst under 2002.
– Spanair har gått igenom en omfattande turnaround. Vinsten uteblev på grund av att det fjärde kvartalet blev tuffare än väntat, men nu är det inte långt från plus, säger Gunnar Reitan, som ansvarar för affärsområdet Subsidiary & Affiliated Airlines.
Hotellverksamheten Rezidor SAS har på grund av de tuffare marknadsförhållandena minskat vinsten före skatt till 85 miljoner kronor före skatt, jämfört med 208 miljoner året innan. Omsättningen ökade med knappt två procent till 3 570 miljoner kronor.
Koncernens totala omsättning ökade med 26 procent till 64 944 miljoner.
KARIN STARKMAN AHLSTEDT

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024