Annons:

Sweden Hotels hotar att spricka

Sweden Hotels riskerar att rämna inifrån. Deras viktigaste medlem, Software, överväger att lämna hotellkedjan med sina fjorton hotell.Då kan också det livsviktiga licensavtalet med amerikanska Ramada International kantra.

För tio år sedan bestod Sweden Hotels av närmare 125 hotell. Idag är de färre än 75. Avhoppen har kommit slag i slag de senaste åren och det är prestigefyllda medlemmar som valt att hoppa av; hotell Gothia i Göteborg, Birger Jarl, Anno 1647 och Kung Carl i Stockholm – för att bara nämna några.
Det sistnämnda hotellet, Kung Carl, ägs av Kurt Östlund som vid årsskiftet tog med sig ytterligare fyra viktiga hotell ut ur Sweden Hotels.
– Anledningen var helt enkelt att det blev allt färre hotell kvar, och framför allt färre kvalitetshotell. Kedjan blir så mycket svagare om den inte har bra hotell där efterfrågan är som störst. Till slut betyder inte lojalitetsprogrammet något för medlemmarna, säger Kurt Östlund.
Nu har också ett annat av Sweden Hotels flaggskepp bestämt sig för att hoppa av – konferenshotellet Dalecarlia i Tällberg.
– Vi har varit med i tio år, men har egentligen aldrig fått ut något av medlemsskapet. Dessutom räknar vi med att licensavtalet med Ramada blir alldeles för dyrt. Vi går i stället in i Svenska Kursgårdar från årsskiftet, säger vd Svend Erik Lobben.
Flera källor med god insyn i branschen säger också till Travel News att Sweden Hotels enskilt viktigaste gruppering, Soft-waregruppen med totalt fjorton anläggningar, är på väg bort. En person med nära koppling till Software berättar att de redan bestämt sig för att plocka ut sina fyra konferensanläggningar, och att de vid årsskiftet överväger att fullfölja med sina nio Winn-hotell och det tionde hotellet i Karls-krona.
Vd Börje Norberg bekräftar att Soft-ware inte är säkra på att stanna kvar i Sweden Hotels.
– Men vi har ännu inte bestämt oss för hur vi ska göra, vi har ett antal alternativ och vi överväger dem alla.
Om Software-gruppen bestämmer sig för att lämna Sweden Hotels följer med största sannolikhet fler hotell efter – och då handlar det inte längre bara om en prestigeförlust. Avbräcket kan få följder för det viktiga licensavtalet med Ramada.
Efter två misslyckade fusionsförsök, med Best Western och Svenska Kursgårdar, lyckades Sweden Hotels slutligen träffa ett masteravtal med Marriott, en av världens största hotellkoncerner, för en licens av varumärket Ramada International Hotels & Resorts på den svenska marknaden.
Avtalet har ogillats av flera medlemmar inriktade på konferensgäster, eftersom Ramada framför allt är fokuserade på affärsresor. Även medlemmar på landsbygden känner oro över att bara stadshotellen kommer att kunna dra nytta av Ramadas
internationella rykte.
Ändå tycks alla vara överens om att licensavtalet med Ramada är Sweden Hotels sista möjlighet att överleva.
Ramada har dock krävt att Sweden Hotels ska kunna erbjuda minst 4000 rum för att behålla ensamrätten på licensavtalet.
Om Software lämnar Sweden Hotels reduceras antalet rum från 6000 till 4500. Då är marginalen snart passerad om fler följer efter.
– Jag hoppas Software stannar, men även om de inte gör det så klarar vi oss. Jag får förfrågningar från andra hotell som är intresserade av att bli medlemmar, säger Sweden Hotels VD Håkan Ekengren.
Han räknar med att mellan femtio och sextio hotell ska ha konverterats till Ramada före sommaren.
Om Sweden Hotels får färre än tusen rum tappar de helt licensen med Ramada.
STEFAN SJÖDIN

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024