Annons:

Flygbokningar ner 20 procent sedan krigsutbrottet

Flygbokningarna i Sverige störtdök under Irakkrigets första dag. Men redan dag två började återhämtningen.

Det visar färska siffror från det världsomspännande flygbokningssystemet Amadeus, som dominerar den skandinaviska marknaden.
På torsdagen den 20 mars minskade antalet svenska flygbokningar med 50 procent jämfört med samma dag förra året. Dagen därpå var minskningen 26 procent.
I Skandinavien var den totala nedgången 35 procent på torsdagen och 23 procent på fredagen. En vecka efter krigsutbrottet är nedgången för de skandinaviska flygbokningarna 20 procent jämfört med året innan.
– Sverige drabbades mer än Norge och Danmark. Det beror troligen på att det finns fler USA-baserade företag här och att konjunkturläget är sämre än i våra grannländer. Men jämfört med andra regioner, exempelvis Asien och USA, har Skandinavien klarat sig mycket bättre, säger Jesper Söderström, anvarig för produktdivisionen på Amadeus Scandinavia.
Amadeus ser likheter med bokningsutvecklingen efter 11 september med ett kraftigt ras som återföljs av en relativ snabb återhämtning, dock till en lägre nivå än före terrordåden/Irakkriget.
– Vår bedömning är att tre månader efter krigets slut är 75 procent av de tappade resevolymerna återhämtade, om inte konjunkturläget förändras, kriget utvidgas eller nya terrordåd inträffar.

Kommentarer är stängda.