Annons:

Finnair slopar provisioner

Finnair planerar att införa nollprovision på den finska marknaden från och med september i år. Därmed följer flygbolaget i SAS fotspår och tar bort provisionen till resebyråerna på sin hemmamarknad.

Men Finnair väntar sig mindre reaktioner än i Sverige. En anledning kan vara att flygbolaget äger två av de tre största affärsresebyråerna.
– Vi följer en internationell trend. SAS införde nollprovision i Sverige, Danmark och Norge från årsskiftet. I USA har flygbolagen infört det för flera år sedan, säger Usko Määttä, informationschef på Finnair i Finland.
– Det här är ett led i förbättringen av försäljningskostnadsstrukturen och en motåtgärd till lågkostnadsbolagen som alla säljer biljetter via nätet.
Finnair lämnar för närvarande fem procent provision på inrikesflyg och sju procent på internationella flighter. Men flygbolaget kommer, i motsats till SAS, inte sänka biljettpriserna motsvarande provisionssänkningen vid införandet. Däremot kommer Finnair ta en avgift motsvarande resebyråernas.
Enligt Määttää har resebyråerna hittills mottagit beskedet med lugn.
Mika Kiljunen, vd för KohdematkatKaleva, Finlands näst största resebyrå, anser att effekterna av beslutet påvekas av att de Finnairägda resebyråerna står för drygt 50 procent av affärsresebyråmarknaden.
– Men det finns en risk att antalet små resebyråer kommer reduceras, säger han.
Ännu har Finnair inte fattat något beslut om att ta bort provisionerna i Sverige.
Karin Starkman Ahlstedt

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024