Annons:

Han vill göra Ryssland mer svenskt

Det började redan med vikingarnas erövringar. Idag är det svenska företagare som erövrar landet. Inslaget av svenska företag i Ryssland är påtagligt. Hotellrörelsen Katerina är det senaste i raden och tillhör numera Moskvas främsta hotell.

Mannen bakom rörelsen heter Alexander Oudalov. Han var tidigare invandrare i Sverige men har nu flyttat tillbaka för att delta i uppbyggnaden av det nya Ryssland
– Egentligen hade jag tänkt mig en karriär i Sverige, berättar Alexander Oudalov på flytande svenska. Sverige var självklart trivsamt men när kommunismen rämnade var det alltför lockande att verka här.
– Jag kände ett väldigt sug efter att göra något för mitt hemland, fortsätter Oudalov. Jag ville introducera mycket av det ”svenska” i Ryssland, Sverige är ju i mångt och mycket en modell för resten av världen.
Alexander Oudalov inledde med att sälja svenska byggvaror på den ryska marknaden. Affärerna gick bra, reparationsbehovet visade sig enormt och affärsidén utvidgades till hotellverksamhet.
Han etablerade Hotel Katerina 1994 i Moskva. I rysk folkmun snart kallat Svenskhotellet.
Affärsidén var nämligen ett hotell inriktat på svenska affärsresenärer. Oudalovs senaste giv är kongresser. Den senaste satsningen, sedan ett år tillbaka, är införlivandet av det äldre hotellet Iris i verksamheten. Siktet är inställt på att göra Iris till det främsta kongresshotellet i Moskva.
När Alexander startade sin hotellrörelse i början på 90-talet, fanns inte här fler än 25 anställda. Idag har liten blivit stor. Rörelsen har numera 386 anställda. Omsättningen under 2002 hamnade nära 120 miljoner kronor, att jämföra med 900 000 kronor under det första året.
– Moskva har alltid haft stor brist på goda hotell, säger Vladimir Jefimov, chef för Iris Katerina Kongress. Under Sovjettiden var det mesta som gällde exempelvis kongressande bedrövligt, där dålig service med låg kvalitet var framträdande drag. Personalen var arrogant och hotellens utformning gick ofta i trista, mörka toner.
– ”Kunden i centrum” är istället vårt valspråk, fortsätter Jefimov. En hållning som går stick i stäv med mycket av vad rysk affärsverksamhet tidigare stod för under kommunismen. Vi försöker ta efter och betona kvalitetsbegreppet, något som svenskarna är kända för.
Irina Migatjova är en av Hotel Katerinas klienter. Hon representerar företaget Carlson Wagonlit Travel – som specialiserat sig på att arrangera konferenser. Carlson har senaste halvåret haft konferenser på Iris Katerina med bland annat storföretag som IBM, Siemens, Nestlé och Reuters.
– Konkurrensen bland Moskvas kongresshotell har skärpts, säger Irina. På Iris Katerina får vi hög service till anständiga priser, vilket faktiskt är ganska ovanligt i Moskva. Det vanliga är annars ett för högt prisläge, dessutom till dålig service.
Vad har då Alexander Oudalov för ytterligare planer? Blir det fler hotell i Moskva?
– Allt är möjligt, svarar han. Moskva är ju en stad med femton miljoner invånare om man även räknar in hela länet. Detta är Europas största stad och behoven är många. Vi har en god beläggning, en signal om att marknaden långt ifrån är mättad.
– Slutsatsen är klar, säger Oudalov – vi kommer nog att växa. Men skynda långsamt är bäst, revolutioner har ju aldrig varit lyckosamma, inte minst i vårt land. 1917 var nog för oss ryssar!
fakta RYSSLAND
Enligt Nestorskrönikan grundades Ryssland av en viking från Norden. Under 800-talet hade vikingahövdingen Rurik inbjudits till Novgorod, där han skapar ett kungadöme. Många av Rysslands tsarer verkade sedan från Novgorod. Namnet Ryssland anses komma från Roslagen, Ruriks hembygd.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024