Annons:

Svensk konsult startar lågprisbolag

Svenske konsulten Lars Welinder är en av initiativtagarna och delägarna i det nystartade brittiska lågprisbolaget Now, som tar upp konkurrensen med bland andra Ryanair och EasyJet på den redan starkt konkurrensutsatta brittiska marknaden.

– För att klara sig på en så sofistikerad marknad måste man göra något radikalt annorlunda. Now ska skaka om marknaden med en helt ny prissättningsprincip och högre servicegrad. Vi tror att den prismodellen kan bli ny standard i industrin, säger Lars Welinder, som kommer att vara tf vd tills en ny vd från flygbolagsbranschen tillträtt.
Lars Welinder har bott de senaste 20 åren i London och arbetat på ledande positioner och som konsult inom olika affärsprojekt. Han har bland annat varit med och grundat Europe Tax Free Shopping, som utvecklade momsåtervinningssystemet.
Den nya prismodellen går ut på att alla passagerare på en och samma flygning kommer att få betala samma pris. Men priset skiljer sig åt beroende på destination och säsong.
– De andra jobbar med yield, vilket ger få fördelar för kunden och mycket till företaget eftersom bara en liten del av biljetterna är till promotionpriser. Vårt problem kan möjligen bli att vi inte kommer att uppfattas som lägst, trots att vi i princip är bland de lägsta. Här krävs stark marknadsföringsinsats.
Now kommer att börja flyga med två Boeing 737-300 från Luton till sju destinationer, Manchester, Jersey, Hamburg, Rom Fiumicino, Lissabon, Ibiza och Teneriffa. Efter några månader kommer flottan utökas till tre plan och sammanlagt kommer 650 000 platser erbjudas första året.
Den fortsatta finansieringen är fortfarande hemlig, men Now har flera stora förvärv på gång, varav ett med anknytning till resebranschen, beräknas bli klart under april.
– Förvärven backas av internationella investerare och då vi också får in operativt kapital. Även om förvärven misslyckas, vilket är i det närmaste otänkbart, kommer vi dra igång projektet i vår, säger Lars Welinder.
Men uppstickaren får tuff konkurrens av lågprisaktörerna på den brittiska marknaden, EasyJet, Ryanair, BMI Baby, Jet2 och MyTravelLite. Även tyska flygbolag som Hapag-Lloyd Express, Germanwings och Air Berlin flyger till brittiska destinationer.
karin starkman ahlstedt

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024