Annons:

Svenska hotell blir med stjärnor

Sveriges hotell- och restaurangföretagare, SHR, har beslutat att införa ett klassificeringssystem.- Det här kommer att höja statusen på Sverige som kongressland, säger Bengt Klaesson på Stockholm Convention Bureau.

De stora världskongresserna, som kan fylla en svensk storstad med tusentals spenderande affärsresenärer under flera dagar, använder sig av tunga sponsorer. Dessa sponsorer tar ofta principiella beslut om att bara bo på trestjärniga eller fyrstjärniga hotell.
– Köparna frågar nästan alltid efter hur många hotell staden har i varje klassificeringskategori. Och de som arbetar med incoming eller på en resebyrå har tvingats gissa. Det är en viktig trovärdighetsfråga att vi kan ge kunderna exakta svar på sina frågor, säger Bengt Klaesson.
I över tjugo år har turistbranschen i Sverige diskuterat genomförandet av en klassificering av svenska hotell. Utan resultat.
Till slut var vi, tillsammans med Norge och Finland, ensamma i Europa om att sakna en standardisering.
Men när Bengt Klaesson, tillsammans med ett par andra eldsjälar, började driva frågan för drygt ett år sedan gick det fort.
– Jag har sett behovet i mitt dagliga arbete med att locka kongresser till Sverige. I Asien är det till exempel väldigt viktigt att de högsta professorerna ska bo på de finaste hotellen. De vill kunna peka på stjärnorna och visa skillnaden.
Stefan Sjödin
fakta KLASSIFICERINGEN

Klassificeringssystemet ska omfatta 130 kriterier där standard i allmänna utrymmen och i hotellrummen bedöms. Merparten av dessa kriterier är objektiva, mätbara värderingar, men även ett fåtal subjektiva värderingar, exempelvis standard på städningen, kommer att ingå.
Inför starten av klassificeringsarbetet inrättas en särskild kriterienämnd med representanter från hotellbranschen och beställarföretagen.
Vad tycker du om att svenska hotell ska klassificeras?
Per Dannegård, Dannegården, Trelleborg.

– Sådär? Det kräver mycket jobb och stora pengar och de som tjänar mest är certifierarna. Men på sikt är det nog rätt beslut eftersom vi måste bli mer internationella och närma oss resten av Europa och omvärlden. För oss i södra Sverige underlättar det förstås också samarbetet med Danmark. Jag tror att vi måste börja lära svenskarna hur systemet med stjärnor fungerar. E tt trestjärnigt hotell kan vara lika fint som fyrastjärnigt.
Marie Larsson, Freys hotell, Stockholm.
– Jag tror det var ofrånkomligt. Ett nödvändigt ont för att ge utländska aktörer och kongressarrangörer riktlinjer att gå efter. Vi har ju pratat om klassificering i många omgångar och anledningen till att det tagit sådan tid är att det inte finns en hundraprocentig lösning. Vi jobbar mycket med personlighet och karaktär. Hur klassificeras det? Jag är orolig att vi blir förlorarna på det här.
Bengt Roser, Stadshotellet, Skara.
– För min del har det ingen stor betydelse, men jag har absolut inget emot det. En klassificering ger oss framför allt fördelar om vi ska boka en stor utländsk grupp – då förstår de standarden. När jag är i Paris tittar jag alltid efter hur många stjärnor hotellet har innan jag bokar, så visst fyller det en funktion. Motståndet beror på att risken är stor för orättvisor. Vad är det egentligen som avgör när man står och väljer mellan tre och fyra stjärnor?

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024