Annons:

Fortsatt press på krisdrabbat SAS

Flygbolaget SAS pressas ytterligare av sjunkande passagerartrafik och minskande yield.Det visar färsk trafik statistik för februari och mars som SAS presenterade under måndagen. Enligt tidigare uppgifter väntades förhandlingarna med fackföreningarna om ytterligare besparingsåtgärder vara avslutade under måndagskvällen.

SAS-gruppens passagerartrafik (RPK) minskade med 4,5 procent i mars jämfört med samma månad året innan. Scandinavian Airlines trafik sjönk med hela 7.7 procent. Samtidigt minskade yielden, enhetsintäkten, med 13 procent i februari jämfört med samma månad förra året. Enligt SAS är detta en följd av att den negativa mixen (att färre reser med affärsklass), kampanjer och andra marknadsaktiviter.
Yieldutvecklingen i februari och mars var i linje med tidigare månader, men eftersom efterfrågan och trafikvolymer har försvagats ytterligare och har kapaciteten minskats 5-10 procent i Scandinavian Airlines, Braathens och Spanair, skriver SAS i ett pressmeddelande.
Som resultat av det svaga bokningsläget ställer SAS in 56 avgångar per vecka mellan den 22 april och 20 juni. Sju linjer drabbas: Oslo- Dublin, Oslo- Manchester, Stockholm- Ronneby, Stockholm- Kalmar, Oslo- Bergen, Oslo- Trondheim, Oslo-Stavanger.
De generella marknadsutsikterna anses negativa. På trafiken till USA och Storbritannien är Irakkriget kännbar. SARS-viruset i Asien pressar bokningarna till regionen, vilket ökar osäkerheten ytterligare.
För närvarande arbetar SAS med ett nytt åtgärdspaket, utöver det resultatåtgärdsprogram på knappt 13 miljarder som tidigare beslutats. Enhetskostnaderna i Scandinavian Airlines ska sänkas med 25-40 procent. Det har spekulerats om att runt 5000 personer kommer att drabbas av nedskärningarna.
I kväll väntas förhandlingarna med fackföreningarna avslutas och på torsdag ska SAS koncernchef presentera underlaget för diskuterade åtgärder.
– Vi kommer att presentera den process som pågått i bolaget de senaste veckorna och underlaget för att få Airlines på rätt köl. Förhandlingarna som förs avser exempelvis lönestopp, ersättningar och förmåner samt förändrade arbetstider, säger Bertil Ternert, SAS informationsdirektör, till Nyhetsbyrån Direkt.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024