Annons:

SAS mot rekordförlust i år

SAS-koncernen är på väg mot förlust för tredje året i rad. Det pekar mot 2 miljarder och därmed den största helårsförlusten i flygbolagets historia.

Nettoresultatet för det första halvåret 2003 blev en förlust på 1,5 miljarder. Siffrorna ser bättre ut för det andra kvartalet, en vinst på 87 miljoner före skatt (försäljning av flygplan gav en vinst på 144 miljoner) och en kostnadsminskning (enhetskostnaden) på 13 procent. Aktien steg till följd av detta med 5 procent.
Totalt minskade SAS koncernomsättning med 8,3 procent till 29 miljarder kronor under första halvåret 2003 jämfört med 2002. Yielden (intaäkt per passagerare) sjönk med cirka 12 procent under halvåret.
Passagerarvolymen i Scandinavian Airlines minskade med 13 procent och omsättningen rasade med 15,5 procent från 19 till 15,6 miljarder.
De största tappen skedde i Skandinavien där bolaget lagt ner linjer och tappat andelar på en svag marknad. Nordatlanttrafiken började återhämta sig i maj, kabinfaktorn var över 80 procent i juni.
Samtidigt stabiliserades passagervolymen på de europeiska linjerna till 2002 års nivåer, delvis tack vare lågkostnadsbolaget Snowflake – som dock inte går med vinst.
De övriga dotterbolagen Braathens, Spanair, Wideroe och Air Botnia går fortfarande med vinst, men minskande sådana. Stora besparingsprogram genomförs därför hos dessa bolag.
De borttagna provisionerna till resebyråledet sedan årsskiftet anses ha sparat 1 miljard till SAS hittills i år.
– Nästa år kommer vi att börja tjäna pengar igen. Vi ser tecken på att passagerarna börjar återvända. Problemet är att de inte är villiga att betala lika mycket som tidigare. Utmaningen för oss är att erbjuda ett lägre pris men till den kvalitet som kunderna förväntar sig av SAS, säger Jörgen Lindegaard.
Ett annat stort bekymmer för SAS är att personalkostnaderna ännu inte minskat, snarare ökat, trots att besparingsprogram C är i full gång (som ska ge full effekt 2005 med en minskad kostnad på 20 miljarder på årsbasis). Av totalt 6 000 tjänster som ska bort är fortfarande 4 500 kvar.
Inte heller hotelldelen Rezidor SAS var ett glädjeämne det första kvartalet. Minus 154 miljoner före skatt fick ingen att dra på mungiporna.
ULF WALLIN

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024