Annons:

SAS sparar sig in på rätt väg

Obefintlig tillväxt, svagare totalmarknader, nedläggning av linjer och minskat antal frekvenser.

Ändå ser SAS-chefen Jörgen Lindegaard ljust på framtiden. Bolaget har lyckats spara sig till positivt resultat.
– Vi gick med vinst kvartal 3, för första gången sedan våren 2002.
Hittills har 42 procent av SAS besparingsprogram Turnaround, som ska ge inbesparingar på 14 miljarder till 2005, uppnåtts. Eftersom intjäningen per betalt passagerarsäte, yielden, fortsätter att sjunka via prispress och minskad kapacitet, har besparingar hittills ”bara” matchat de sänkta intäkterna.
– Vi måste igenom Turnaround till 100 procent för att återställa lönsamhet och konkurrenskraft. Vi räknar med fortsatt press på yielden under hela 2004, säger Lindegaard.
Omsättningen fortsätter att minska, med 9 procent till 43, 9 miljarder kronor (48,2) under januari-september. SAS ackumulerade förlust i år är 1,2 miljarder kronor. Men det tredje kvartalet innebar en vinst på 101 miljoner, före realisationsvinster och omstruktureringskostnader.
Trafikutvecklingen har generellt varit sämre än förväntat för koncernens olika flygbolag under året.
Den svaga trafikutvecklingen innebar att kabinfaktorn sjönk totalt med 1,4 procentenheter till 74 procent. Den interkontinentala trafiken minskade exempelvis med 2,3 procent under perioden.
Enligt SAS-ledningen finns det ändå flera positiva tecken i verksamheten.
”Turnaroundprogrammet” var under september till och med något snabbare än planerat. Enhetskostnaden, det vill säga vad det kostar koncernen att producera varje stolssäte, minskade med 14 procent under det tredje kvartalet. Den äts dock upp av att yielden fortfarande sjunker lika mycket.
Samtidigt rustar SAS för bättre tider. Genom ägandet i Blue1, Estonian är och Air Baltic är SAS naturliga feedermarknad nu nära 100 miljoner människor.
SAS egen prognos för helåret, en förlust på cirka 2 miljarder kronor, förändras dock inte enligt koncernledningen.
För att förbättra resultatet har SAS sålt kontorsfastigheterna i Frösundavik till fastighetsföretaget Nordic Renting. Försäljningen inbringar 1,1 miljarder kronor till SAS. Samtidigt har parterna skrivit avtal som innebär att SAS fortsätter som hyresgäst.
Dessutom har företagsledningen nu fått klartecken att sälja IT-verksamheten Scandinavian IT-Group, vilket beräknas ge uppåt en miljard kronor.
ulf wallin

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024