Annons:

Klart för GDS-avreglering i USA

USA avskaffar de flesta regleringar som kringgärdat de globala bokningssystemens, GDS, verksamhet under 20 år i slutet på januari.

Några få kvarvarande regler gäller i ytterligare sex månader innan de försvinner.
Department of Transportation, DOT, som fattat beslutet gör jämförelsen med avregleringen av flygmarknaden för mer än två decennier sedan.
– Flygavregleringen har medfört lägre priser och bättre service för konsumenter, bland annat genom att nya aktörer getts möjlighet att ge sig in i flygbranschen. Avregleringen av GDS-ernas verksamhet borde också gynna konsumenter, även om vi inte kan förutse hur detta kommer att se ut, säger DOT i ett uttalande.
När GDS-reglerna slopas blir den största förändringen att GDS:erna – Amadeus, Sabre, Galileo och Worldspan – inte längre måste erbjuda samma pris för samma service till alla flygbolag. Det öppnar möjligheter för de stora flygbolagen att förhandla fram lägre GDS-avgifter.
Vid avregleringen försvinner också regeln som tvingar flygbolag som äger GDS:er att ha sitt utbud i alla fyra bokningssystemen. I USA där inga amerikanska flygbolag äger GDS:er har den regeln redan spelat ut sin roll.
En av de kvarvarande reglerna förbjuder GDS:erna från att kräva att flygbolagen som deltar i systemen måste göra sina låga webbpriser tillgängliga i GDS-systemen, eftersom det skulle försvåra flygbolagens möjligheter att förhandla till sig bättre villkor och priser.

Kommentarer är stängda.

Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024