Annons:

Lönekonflikt skakar hela SAS

Riskerar Transports strejkhot SAS överlevnad?- Varslet är synnerligen allvarligt. Det förefaller som om Transport inte förstått det, säger SAS informationsdirektör Hans Ollongren.

När artikeln skrivs pressas SAS-ledningen hårt av hotet om punktstrejker på måndagar och fredagar. Effekten skulle bli att SAS samtliga flygplan stoppas under de två mest flygintensiva perioderna varje vecka.
– Det här är det sista som ett företag som redovisar en förlust på 2 miljarder 2003 behöver, säger Hans Ollongren.
Svenska Transport är det enda av de 39 SAS-fackförbunden som vägrar frysa lönerna. Transports flygtekniker och mekaniker, med löner på mellan 25 000 och
35 000 i månaden, och lastarna med drygt
20 000, kräver 775 kronor mer. Om SAS ger med sig innebär det att övriga fackavtal rivs upp.
– Vår hållning är kompromisslös, det finns inget utrymme för lönehöjningar i år, säger Hans Ollongren.
Situationen är annorlunda på tjänstemannasidan. Där har SAS – under hotet att lägga ut sin nordiska telefonförsäljning externt – lyckats genomdriva lönesänkningar.
I januari accepterade de 200 anställda på SAS egen telefonförsäljning i Danmark sänkta löner motsvarande 3 075 kronor i månaden för att rädda jobben. I Sverige kom HTF-facket och SAS överens om en nedläggning av callcentret i Sundbyberg, medan enheterna i Örnsköldsvik, Östersund och Luleå med totalt 220 personer behålls.
Även där försämras lönevillkoren genom lägre OB-tillägg när öppettiderna minskas. Avtalet innebär också ett omfattande åtgärdspaket för att halvera hanteringskostnaden för samtalen.
– Externa aktörer som lagt bud på verksamheten har halverade kostnader. Därför var trycket stort att komma ner på samma kostnadsnivå, säger Lennart Johansson, SAS svenske försäljningschef.
Men nya utmaningar väntar på lönesidan. SAS koncernledning vill inför årets kollektivavtalsförhandlingar att personalen accepterar nollavtal även 2004 med hänvisning till flygbolagets ekonomiska kris. Som en markering har ledningen sänkt sin egen grundlön med 10 procent.
– Vi diskuterar inte generella lönesänkningar. Däremot försöker vi öka produktiviteten. Vi förhandlar om ändrade scheman som innebär fler arbetstimmar för bibehållen lön, säger Hans Ollongren.
KATARINA ERIKSSON/ULF WALLIN

Kommentarer är stängda.

Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024