Annons:

Ryanair tvingas återbetala olagligt statsstöd

Ryanair tvingas betala tillbaka mellan 25 - 35 miljoner kronor av det olagliga statsstöd bolaget tagit emot genom sitt avtal med den belgiska Charleroi-flygplatsen.

Det beslutade en splittrad EU-kommission på tisdagen.
Däremot godkände kommissionen vissa bidrag som Ryanair erhållit av den vallonska delstatsregeringen.
Ryanair räknar med att behöva höja sina biljettpriser med cirka 140 kronor på grund av beslutet.
– De enda som tjänar på det här beslutet är den ursprungliga klagande, Bryssels flygplats, och högkostnadsflygbolagen som flyger där. De kommer att möta minskad konkurrens och högre biljettpriser på Charleroi på grund av kommissionens misslyckande att främja konkurrens, lägre priser och konsumenternas intresse, sade Michael O´Leary i ett pressmeddelande.
EU-kommissionen menar att beslutet inte hindrar lågprisflygets utveckling. Vissa bidrag från myndigheter eller offentligt ägda flygplatser godkänns. Nya flyglinjer kan stödjas i maximalt fem år med högst 50 procent av startkostnaden under villkor att subventionerna är tillgängliga för alla bolag. Men Charlerois stöd till Ryanair, som totalt uppgår till 137 miljoner, har varit mer omfattande än så.
Statsstödsprinciperna gäller alla offentligt ägda flygplatser inom EU, medan privatägda flygplatser- som exempelvis Skavsta flygplats – faller utanför regelverket.
En trolig utveckling är att Ryanairs fortsatta expansion kommer att ske mest på privatägda flygplatser.
Ryanair kommer att tillsammans med det nybildade branschorganet Elfaa, som organiserar tio lågprisflygbolag i Europa, att överklaga beslutet till EU-domstolen.

Kommentarer är stängda.