Annons:

Scandinavian Airlines bolagiseras

SAS bolagiserar Scandinavian Airlines genom att skapa tre fristående nationella bolag i Danmark, Sverige och Norge under SAS-konsortiet.

I Norge sammanförs Scandinavian och Braathens i ett dotterbolag under namnet SAS Braathens. Den förändrade bolagsstrukturen innebär nya kollektivavtal för norska piloter och kabinanställda, där kabinavtalet redan är i hamn.
SAS kommer även att bolagisera flygverksamheten i Danmark och Sverige som i dag bedrivs genom regionala affärsenheter, exempelvis ground services och technical services. SAS-koncernens interkontinentala verksamhet kommer att bedrivas inom SAS-konsortiet.
SAS har inte lyckats sluta nya kollektivavtal med samtliga 39 fackföreningar. Delar av markpersonalen och för flygande personal i Scandinavian, exempelvis det svenska kabinfacket, har inget nytt avtal.
Det betyder att flygbolaget inte lyckas spara de 2 miljarder som återstår av det stora Turnaroundprogrammet på totalt 14 miljarder och koncernchef Jörgen Lindegaard har därför presenterat en alternativ handlingsplan.
De affärsmässiga och legala konsekvenserna av denna alternativa sparplan ska presenteras av koncernledningen för SAS styrelse vid ett extraordinärt sammanträde 23 mars.
Tidigare har SAS hotat med ytterligare uppsägningar och nedläggningar om inte de 39 facken accepterar de försämringar avseende löner och arbetsvillkor som föreslagits i förhandlingarna.

Kommentarer är stängda.

Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024