Annons:

Minskat affärsresande slår mot hotellen

Affärsresenärernas minskade resande slog hårt mot den svenska hotellmarknaden 2003. Andelen affärs- och konferensgäster minskade med 7 procentenheter till 63 procent. Såväl volymer, priser som beläggning minskade för hotellen under året, enligt statistik från Sveriges Hotell & Restaurangföretagare, SHR.

Nedgången i affärsesandet påverkar oss och andra hotellkedjor mycket. Eftersom snittpriset är klart högre för affärsresor är det svårt att ta igen intäktsfallet även om man lyckas öka privatresandet genom exempelvis priserbjudanden, säger Katalin Paldeak, Sverigechef för Choice Scandinavia.
För både Choice och Scandic Hilton har nedgången varit störst i Stockholm. Trenden bekräftas av SHR:s statistik, som visar att Stockholmsregionen speciellt kranskommunerna var årets stora förlorare. Anledningen är problemen inom telekom- och
finanssektorn, det dåliga kongressåret 2003 samt det minskande internationella resandet.

Mindre orter som till exempel Östersund, Sundsvall och Växjö, där den stora kakan består av inrikesresande, har drabbats mindre. De norra regionerna har tuffat på ganska bra för oss, säger Magnus Jansson, affärsanalytiker på Scandic Hilton.
Halland var vinnare bland Sveriges kommuner med en volymökning med fem procent kombinerat med ökande priser.
Ett exempel som tydliggör den tuffa situationen inom hotellmarknaden är den dramatiska minskningen av antalet dagar med hög beläggning. År 2000 var det över 90 procents beläggning under 100 dagar i Stockholm. Förra året var siffran nere i 10 dagar. Trenden i Malmö var densamma, medan Göteborg gick mot strömmen och ökade antalet toppdagar.
Trots hotellens stora kostnadsneddragningar lär vinstmarginalerna sjunka betydligt när
boksluten blir klara, säger Göran Granhed, branschekonom på SHR.
karin starkman ahlstedt

Kommentarer är stängda.

Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024