Annons:

Facklig ilska mot Lindegaards bonusar

SAS fackliga organisationer och den svenska regeringen reagerar mot koncernchefen Jörgen Lindegaards "dolda" lönebonusar.

Trots att Jörgen Lindeggard i de tuffa nedskärningsförhandlingarna med facken stoltserade med att ha sänkt sin lön med 10 procent visar SAS årsredovisning att Lindegaard i själva verket höjde lönen med 25 procent förra året.
Fackklubbarna var omedvetna om Jörgen Lindegaards olika löneavtal, som utöver årslönen på närmare 8 miljoner, även innehåller två bonusklausuler.
Den ena bonusen är resultatbaserad, den andra prestationsbaserad. I det första fallet ökar bonusen i takt med SAS resultat, i det andra fallet är det styrelsen som gör en bedömning av SAS-chefens arbetsinsats.
Under 2003 fick Jörgen Lindegaard ut 10,4 miljoner kronor (8,2 miljoner år 2002).I summan ingick bonus på 2,5 miljoner för 2002.
Dessutom fick Jörgen Lindegaard 710 000 kronor för den period han var tillförordnad vd för flygbolagsdelen Scandinavian Airlines, i väntan på att Sören Belin utsågs.
– SAS har informerat att vd går ned 10 procent i lön och att han visar vägen för medarbetarna. När överenskommelsen är på plats visar det sig att han tvärtom gick upp i intäkter. Det är inte korrekt eller okej och det är inte elegant, säger den danske fackrepresentanten Nicolas E Fischer som även sitter i SAS styrelse till DN.
ULF WALLIN

Kommentarer är stängda.