Annons:

Ryanair gör miljardvinst trots prispress

Europas största lågkostnadsbolag Ryanair gör fortfarande miljardvinst, trots att en kraftig prispress på marknaden ledde till en resultatförsämring under verksamhetsåret 2003/04.

Ryanairs resultat efter skatt minskade med 5 procent till 2 061 miljoner kronor (2178). I de siffror ingår dock inte engångskostnader, exempelvis återlämning av leasade flygplan och omstrukturering av Buzz som förvärvades i fjol. Om dessa kostnader inkluderas blev vinstminskningen nästan 14 procent, 1 880 miljoner kronor.
Omsättningen passerade för första gången 1 miljard euro-strecket. I svenska kronor uppgick försäljningen till 9 768 miljoner, en ökning med 28 procent. Samtidigt ökade passagerarantalet till rekordsiffran 23,1 miljoner, + 47 procent. Den kraftiga prispressen och den hårda lågpriskonkurrensen inte minst på den brittiska och tyska marknaden ledde till att yielden sjönk med 14 procent.
I ett tidigare skedde trodde Ryanair att det fjärde kvartalet skulle bli negativt till följd av ”prisslakten”, men det prognostiserade biljettprisraset på 30 procent blev ”bara” 22 procent och därmed visade även Q4 svarta siffror. Sedan Ryanair börsnoterades i maj 1997har bolaget aldrig uppvisat en kvartalsförlust.
Ryanair spår dock att det genomsnittliga biljettpriset och yielden kommer att fortsätta ner under det kommande året.
– Vi tror att priserna går ner 5-10 procent i sommar och i vinter kommer det att blir kraftiga prisfall på 10-20 procent, sade Sean Coylle, Ryanairs affärsutvecklingschef på en presskonferens i Stockholm på tisdagen.
Till skillnad från de flesta andra flygbolag har Ryanair inte infört ett bränsletillägg för att kompensera sig mot de kraftigt ökande bränslepriserna. Flygbolaget försöker i stället utnyttja situationen till att locka till sig fler passagerare, eftersom prisskillnaden på biljetter hos Ryanair och konkurrenterna ökar.Bolaget har också en stark kassa på 11,4 miljarder att luta sig mot.
Den extrema prispressen i kombination med ökade bränslekostnader kommer enligt Ryanair att leda till att fler nystartade lågprisbolag tvingas i konkurs under det kommande året.
Ryanairs bokslutsår slutade 31 mars 2004.

Kommentarer är stängda.

Reseproducent/projektledare till Travel Team
Sista ansökningsdag:
15 maj 2024
Ticket Privatresor söker Junior Product Manager
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024
Konferenssäljare med inriktning utveckling!
Sista ansökningsdag:
1 maj 2024
Vector Nordic söker operativ VD!
Sista ansökningsdag:
30 april 2024
Innesäljare till Stockholm Meeting Selection AB
Sista ansökningsdag:
9 maj 2024