Annons:

Anna, 32, från båstad är hotellchef i Spanien

Bara 32 år gammal har Anna Bauge redan byggt upp en hotell- och restaurangutbildning i Boston, jobbat på lyxhotell i Kalifornien, haft ansvaret för att världskändisarna mår bra på hotell Arts i Barcelona och nu senast varit med om att bygga upp ett nyttspahotell på spanska Costa del Sol.- Fast egentligen ville jag bli skådespelerska, säger hon.

När Anna Bauge växte upp i Båstad var drömmarna om att bli firad skådespelarstjärna så starka att hon valde estetisk-praktisk linje på gymnasiet i Halmstad. Och på sätt och vis kan man nog säga att Anna också blev skådespelare.
– Ett hotell är ju precis som en teaterscen. Du har olika roller, beroende på vem du träffar. Du är på scenen när du möter gästerna. Du är bakom scenen när du befinner dig på kontoret, förklarar hon.
Mellan 1991 och 1994 studerade Anna Bauge på Les Roches hotellskola i Crans-Montana i Schweiz.
Direkt efter utbildningen erbjöds hon jobb på ett college i Boston. Hennes uppdrag var att starta en hotell- och restaurangutbildning exakt efter det kursprogram hon haft i Schweiz.
– När man studerar hotell- och restaurangkunskap i USA så gör man det oftast rent administrativt. Man pluggar teori, men gör inget praktiskt.
– Vad jag gjorde var att ta över den europeiska modellen. Jag undervisade i servicekunskap och drev samtidigt en restaurang på skolan med mina elever. De fick lära sig att komponera a la carte-menyer, ordna bufféer och hålla banketter, berättar Anna.
Hon höll på med det i två år. Utbildningen blev en sådan succé att man nu bygger en egen skola på colleget bara för hotell- och restaurangutbildningen.
Efter Boston fortsatte Anna Bauge till Kalifornien och Ritz-Carltons hotell i Laguna Niguel mellan San Diego och Los Angeles. Där stannade hon i fyra år.
Sedan blev det nästan tre år på Ritz-Carltons hotell Arts i Barcelona, som ligger i Olympiahamnen. Hotellet, med 500 rum, är känt för att de flesta världsstjärnor som gästar Barcelona bor där. Det handlar om stamkunder som Michael Douglas, Chakira, Ricky Martin, Julio Iglesias, Enrique Iglesias, Naomi Cambell, Eric Clapton och Bruce Springsteen.
Anna Bauge var ansvarig för hotellets ”guest relations”. Hon skulle se till att stjärnorna och andra vip-gäster fick det där lilla extra:
– Det handlar till exempel om att boka krogar, ordna chaufför, att fixa så att musik som gästerna tycker om spelas i hotellrummet när de checkar in, att det är rätt färg på gardinerna, att ordna så att stamgästernas kläder hänger nypressade i garderoben, berättar hon.
Anna Bauge har många intressen. På den lilla fritid hon har ägnar hon sig åt sitt stora intresse, att rida. Och så tränar hon i gymmet, yogar, spelar golf och tennis. Så läser hon också Dalai Lama och James Redfield, böcker med annorlunda ingångsvinklar på livet.
– Jag tror att varje gång man möter en människa så finns det en speciell mening med det, säger hon.
Som till exempel när Anna Bauge för ett par år sedan i Barcelona råkade på sin gamle klasskamrat från hotellskolan i Schweiz, Petros Mavros.
Han berättade att krögaren Cristos Kazolides, som i 25 år haft kändisrestaurangen Red Pepper i Marbellas jetsethamn Puerto Banús, skulle starta hotell i Benahavis. En lugn liten bergsby tio minuters bilväg från det hektiska nöjeslivet i Puerto Banús.
Petrus tyckte att Anna skulle presentera sig för Cristos. Det gjorde hon. Det slutade med att hon, i oktober 2002, anställdes som vice hotelldirektör för fyrstjärniga Gran Hotel Benahavis. Petrus blev hotellets direktör. Hotellet var då en enda stor byggarbetsplats.
– Det var en fantastisk möjlighet att få vara med om att bygga upp ett nytt hotell. Att få jobba med att allt från att fixa licenser och försäkringar till att inreda rummen, menar Anna Bauge.
– En kvinna tänker kanske också lite annorlunda än en man när det gäller praktiska saker på ett hotellrum, fortsätter hon.
Därför har alla rum på Gran Hotel Benahavis strykjärn och strykbräda. I badrummen finns makeup-spegel med rätt belysning. Och hårtorken pustar inte bara ut lite varm luft. Den blåser håret ordentligt.
Den 26 mars 2003 öppnade hotellet som har 95 rum och 70 anställda.
Nu marknadsför sig Gran Hotel Benahavis som golf, konferens- och spahotell.
Spa-avdelningen på Gran Hotel Benahavis är imponerande. Där finns gym, tre jaccuzis, massageduschar, torrbastu, ångbad, klimatiserad pool, hydrobad och mycket annat.
Dessutom har spa-avdelningen en hårsalong och gästerna kan även få manikyr, massage, vaxning samt ansikts- och kroppsbehandlingar.
Gran Hotel Benahavis har tre konferenssalar som kan sättas ihop till en stor med plats för drygt 150 personer. Restaurangen i två plan tar max 230 gäster. Dess-utom finns en frukostrestaurang och en a la carte-krog.
Hotellet har även barer både ute och inne, pianobar och flera utomhusterrasser med bord. Det finns två pooler. Vid en av dem ordnar man barbeque på lördagar och söndagar.
Alla rum har möjligheter till internetuppkoppling. Dessutom finns det möjlighet att låna bärbar dator i receptionen för att kunna nå internet.
– Kanske är ändå det bästa med Gran Hotel Benahavis lugnet. Man hör bara fågelkvittret. Det är så lätt att fokusera här i denna fantastiska natur, förklarar Anna Bauge och pekar entusiastiskt mot de andalusiska bergen som omger hotellet där det ligger i en liten dal.
Men själv har Anna en dröm om andra vyer:
– Jag tror att eko-turismen kommer mer och mer. Tänk att få ha några bungalows i djungeln på en ö i Indonesien. Gästerna skulle komma dit och ha alla bekvämligheter. Men samtidigt skulle de kunna vara med när kvinnorna lagar mat. De skulle kunna få fiska själva. Tillbaka till grunden, det tror jag på, säger Anna Bauge och stressar iväg till ett möte.
Hon har blivit erbjuden två nya jobb. Båda kommer från företag som arbetar med spa-anläggningar och de vill att Anna ska bli deras försäljningschef för Andalusien.
Anna har bestämt sig för att hon ska tacka ja till åtminstone ett av erbjudanden. Men man vet aldrig med henne. Hon kanske tar båda jobben.

Kommentarer är stängda.